Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Český model Aladin se bude muset přejmenovat

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla.

V minulém týdnu v Poslanecké sněmovně prošel poměrně neobvyklý návrh týkající se meteorologie. Kvůli němu si od poloviny dubna lidé v Česku již nebudou prohlížet státem placený model Aladin, nýbrž model Alabin. Návrh předložila strana Tomia Okamury, který za to sklidil obrovskou kritiku ze strany odborné veřejnosti. I přesto návrh těsně prošel. Důvodem ke změně názvu je odkazování modelu Aladin na arabskou kulturu. Aladin (arabsky ʻAlāʼ ad-Dīn) patří totiž mezi nejpopulárnější příběhy ze souboru Tisíc a jedna noc (arabská sbírka lidových pohádek).

Tomio Okamura k tomu po schválení návrhu radostně dodal, že tím zabraňuje postupné islamizaci české společnosti. Naopak odpůrci návrhu to považují za absolutní nesmysl. Podle nich je samotný název Aladin jen zkratkou francouzského názvu modelu (Aire Limitée, Adaptation Dynamique, Development International). Navíc s nadsázkou dodávají, že shoda názvu numerického modelu s pohádkou je na místě, neboť modely občas také ukazují pěkné pohádky.

Přejmenování modelu Aladin vyvolalo na české politické scéně nebývalý zájem politiků o meteorologii. Kancelář prezidenta Zemana dokonce oznámila, že prezident při své příští cestě do Číny navrhne, aby Česko začalo využívat úplně jiný model, který by byl vyvíjen ve spolupráci s Čínou a jmenoval by se Panda. Tím by se zřejmě problém s názvem českého modelu vyřešil ke spokojenosti všech.

Je tedy otázkou, jak vlastně v budoucnu český numerický model bude vypadat. Jestli se vrátí opět ke svému názvu Aladin nebo se přejmenuje na Pandu či mu zůstane nově zavedený název Alabin. Existují i návrhy, že by se název modelu měnil dle aktuální verze modelu. Ta současná, která vylepšuje hlavně předpověď půdní teploty, by se nazývala Krteček. S ohledem na to, jak velkou diskusi změna návrhu vyvolala, jsou všechny možnosti otevřené.

Aladin
Aladin (arabsky ʻAlāʼ ad-Dīn) patří mezi nejpopulárnější příběhy ze souboru Tisíc a jedna noc, zdroj: Wikipedia