Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Napadlo i přes 10 cm mokrého sněhu, ten láme větve stromů

V noci u nás od jihu začalo pršet, na části území sněžit. Nejvydatnější sněžení se vyskytlo v Jihočeském kraji, na západě Vysočiny, jihu Středočeského kraje a částečně v Pardubickém kraji. Na východě Jihočeského kraje ve vyšších polohách napadlo i přes 10 cm mokrého sněhu. Ten zde láme větve stromů a působí komplikace na silnicích. V Jihočeském kraji a na západě kraje Vysočiny je bez proudu aktuálně přes 20 000 odběrných míst. Těžký sníh poničil trakční vedení na železničním koridoru z Českých Budějovic na Prahu i Plzeň.

Srážky
Celkové srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - na východě Jihočeského kraje spadlo často až 20 mm srážek. Sníh ovšem padal při teplotách kolem bodu mrazu nebo lehce nad a je tak těžký a mokrý (1 mm srážek odpovídá při těchto teplotách něco přes 0,5 cm napadlého sněhu), zdroj: hydro.chmi.cz

Sníh
Mapa sněhové pokrývky dnes ráno v 7:00, zdroj: chmi.cz

Z měst hlásí přes 10 cm sněhu například Počátky na Vysočině. Kolem 8 cm sněhu ale napadlo i v Českých Budějovicích. Sněhová pokrývka se dostala až k jihovýchodnímu okraji Prahy. Pár centimetrů hlásí například Říčany u Prahy a v Benešově již leží kolem 7 cm sněhu.

Počátky
Počátky (620 m n. m.) dnes ráno, napadlo zde přes 10 cm mokrého sněhu, zdroj: pocatky.cz

Střezimíř
Střezimíř (610 m n. m.) dnes dopoledne - na pomezi Jihočeského a Středočeského kraje napadlo i 15 cm sněhu. Mokrý sníh tu výrazně obalil stromy, zdroj: jipn.cz

Aktuálně sněží (v polohách pod 400 m i prší) hlavně v centrálním pásu Čech. Během dne bude sněžení slábnout a od západu ustávat. Teploty také pozvolna stoupají. Během dne bude mokrý sníh rychle tát a situace se bude zlepšovat. V noci na zítřek se ovšem při opětovném poklesu teploty pod bod mrazu může tvořit náledí (hlavně v oblastech, kde je nyní sníh). Zítra se u nás čekají sněhové přeháňky, pod 300 m i smíšené nebo dešťové. Pár centimetrů sněhu přinesou do hor.