Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Na horách mrzlo, v Německu napadl sníh

Do střední Evropy se dnes vrátila zima, alespoň to tak vypadalo při pohledu na teploměry na horách. Nejnižší teplota byla naměřena na stanici ČHMÚ na Jizerce, kde bylo -5,7 °C. Na Šumavě se v mrazových kotlinách teploty pohybovaly kolem -3,5 °C. V nižších polohách mrzlo jen v 5 cm při zemi. Přízemní mrazík například ráno hlásila Praha. V dalších dnech již bude více oblačnosti a proto se již neočekávají takto výrazné mrazy. Mrazivé počasí na konci května není ovšem ničím výjimečným. V roce 2010 napadlo 19. května na Lysé hoře v Beskydech půl metru sněhu.

O víkendu na horách nasněží
Zatímco dnes se na českých horách objevilo jen pár sněhových vloček a sněhová pokrývka se nikde nevytvořila, o víkendu se situace změní. Především na hřebenech Krušných hor a na Šumavě napadne i několik centimetrů sněhu. Nejvydatnější sněžení se zde očekává v neděli ráno a dopoledne.

Sníh již napadl v Německu
V Německu dnes ráno nebyly sněhobílé jen Alpy, kde je květnové sněžení zcela běžné, ale i pohoří Harz ve středním Německu. Na nejvyšší hoře Brocken (1141 m n. m.) ráno leželo 13 cm sněhu.

Sníh v Německu
Zasněžený vrchol Brocken v Německu dnes ráno Harztourist.de