Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Na horách teploty klesly pod -20 °C

Noc na dnešek do Česka přinesla silný mráz. Na řadě míst se totiž vyjasnilo a utišil vítr. To v kombinaci s přílivem chladného (původem arktického) vzduchu způsobilo pokles teplot hluboko pod bod mrazu. Jeho příliv se nejvíce projevuje na severu a severovýchodě území, kde také bylo nejchladněji. Nejnižší teploty se pohybovaly většinou mezi -4 °C až -8 °C, na severu a severovýchodě i pod -10 °C. V Ostravě například teplota klesla na -9 °C. V nedalekých Václavovicích až k -11 °C. V této zimě se zde jednalo o nejchladnější noc. Ve srovnání s minulým rokem se ovšem o nijak významně silný mráz nejednalo. Na začátku ledna v minulém roce v Ostravě teploty klesaly až k -17 °C a přes den nepřekročily ani -13 °C.

Vůbec nejnižší teploty byly zaznamenány v mrazových kotlinách na horách. Jizerka v Jizerských horách hlásila podle ČHMÚ až -25,6 °C. Na Šumavě na Modravě teplota klesla na -22,4 °C. Na Šumavě bylo v této zimě ještě chladněji 19. prosince, kdy na stanici Modrava - Rokytská slať podle ČHMÚ teplota ráno klesla až na -28,1 °C.

Příliv chladného vzduchu dnes začne slábnout. V noci na zítřek se teploty budou pohybovat většinou mezi -2 °C až -6 °C a bude tak v průměru o 3 °C tepleji než v noci na dnešek. Ještě o něco teplejší bude noc ze středy na čtvrtek, kdy teploty zůstanou mezi 0 °C až -4 °C.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes ráno - zejména na severu a severovýchodě teploty i v nižších polohách klesly pod -10 °C