Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno a po chladném ránu odpoledne většinou přes 20 °C

Neděle byla na horách nezvykle chladná, na Jizerce dnes ráno i mrzlo

Kdo se v uplynulých dnech vydal do hor, musel přibalit i teplé oblečení. Například na naší nejvyšší hoře Sněžce se teplota nad 10 °C naposledy dostala před týdnem v úterý (viz meteostanice). Od té doby se drží pod 10 °C. Včera se dokonce nedostala za celý den ani nad 5 °C. Odpoledne se pohybovala jen kolem 3 °C. Tak chladný den v červenci se tu přitom vyskytl naposledy v roce 2011. Běžně se zde denní maxima pohybují kolem 13 °C (nedělní teplota tak byla až o 10 °C nižší, než je běžné). Vrchol byl navíc po většinu odpoledne zahalen v mlze.

Mlha
Sněžka v neděli v 17:53 - mlha se na chvíli zvedla a umožnila pohled do údolí, jinak bylo odpoledne často s mlhou, zdroj: kamery.humlnet.cz

Také Lysá hora v Beskydech zažila nezvykle chladnou neděli. Odpolední maxima tu byla jen kolem 8 °C. Šlo o nejchladnější červencové odpoledne od roku 2016. Běžně jsou tu odpolední teploty v červenci kolem 17 °C. Podobná situace panovala i na jiných místech našich hor. Za nízkými teplotami stál příliv chladného vzduchu ze Severního moře.

Lysá hora
Nejvyšší a nejnižší teploty v jednotlivých dnech na Lysé hoře v letošním červenci, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Chladné počasí vrcholilo dnes ráno, kdy se dokonce v mrazových kotlinách vyskytl slabý mráz. Na Jizerce v Jizerských horách bylo ráno na stanici ČHMÚ až -0,6 °C.

Stanice
Průběh teploty na stanici Jizerka - rašeliniště v posledních 48 hodinách (červená čára), zdroj: chmi.cz

Podobně chladné ráno se očekává i v úterý. Nejnižší noční teploty klesnou v průměru na 7 °C až 11 °C. V mrazových kotlinách na horách se opět může objevit mráz. Tentokrát je nejpravděpodobnější na Šumavě. Častěji než dnes se zde totiž protrhá oblačnost. V dalších dnech už budou teploty stoupat.