Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Před námi je mrazivý týden, další sněžení dorazí ve středu

Před námi je teplotně podprůměrný týden. Teploty se na většině území udrží pod bodem mrazu. Sněžení se očekává dnes a ve středu, další by mohlo hlavně na východ dorazit v pátek. Nízká budou noční minima, při vyjasnění a utišení větru mohou klesnout i pod -10 °C. O nijak neobvyklé hodnoty pro polovinu prosince ale nepůjde.

Dnes bude ještě na většině území sněžit. Od západu budou k večeru postupně srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -5 °C až -1 °C.

Odchylka
Odchylka teploty vzduchu v pondělí odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty v Evropě jsou podprůměrné, jen v Rusku a na Ukrajině je tepleji, zdroj: ventusky.com

V noci na zítřek se začne i protrhávat oblačnost. Nejnižší teploty v úterý ráno klesnou na -4 až -9 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti zejména na jihozápadě na hodnoty kolem -12 °C. Odpoledne potom naměříme -5 °C až -1 °C. Na obloze bude jasno až polojasno, na severovýchodě zpočátku i oblačno. K večeru začne od jihozápadu přibývat oblačnosti.

Oblačnost
Množství oblačnosti v úterý v poledne - na velké části území bude jasno, zdroj: ventusky.com

Ve středu počasí u nás ovlivní frontální systém. Bude tak zataženo a postupně od jihozápadu začne sněžit. Na úplném jihu Čech nelze ani vyloučit mrznoucí déšť. Napadne většinou od 3 do 10 cm sněhu. Ve vyšších polohách hlavně na východě bude vát čerstvý vítr a tvořit se budou sněhové jazyky. Nejvyšší denní teploty zamíří na -5 °C až 0 °C.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní frontální systém, jeho teplý sektor ale zůstane většinou jižně od našeho území a tak nepřinese výraznější oteplení, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek sněžení ustane a převládne oblačno s odpoledními teplotami mezi -4 °C až 0 °C. V pátek zřejmě hlavně východ území zasáhne další sněžení, které by mohlo být i vydatnější. Předpověď je ale ještě nejistá. Na jihovýchodě by mohlo jít i o déšť nebo mrznoucí srážky. Denní maxima vystoupí na -3 °C až 1 °C. O víkendu srážky ustanou a stále bude mrznout. Oteplení k nám zřejmě dorazí v dalším týdnu.