Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Teploty klesly pod -10 °C, na jihovýchodě Evropy napadl sníh

Od začátku března se u nás zatím každý den vyskytují ranní mrazy. Ty dnešní patřily hlavně na východě mezi nejsilnější za končící zimu. Na Moravě na několika stanicích i v nižších polohách teploty klesly lehce pod -10 °C. Vůbec nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde teplota klesla na -20,2 °C. V Čechách se dnes ráno teploty pohybovaly většinou kolem -5 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem -7 °C.

Teploty
Teploty dnes v 6:30 - na Moravě bylo i kolem -10 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Další podobně chladné ráno nás čeká zítra. Nejnižší teploty se očekávají mezi -3 °C až -7 °C, na východě až -9 °C. Od neděle se začnou ranní minima zvyšovat. Ve středu ráno už se mrazy objeví jen výjimečně a půjde tak o první březnový den bez mrazu.

Nízké teploty se nevyskytují jen u nás, ale také na východě a jihovýchodě Evropy. V Turecku se dnes očekávají až o 15 °C nižší teploty, než je v tomto období běžné. Denní maxima tak kromě pobřeží zůstávají pod bodem mrazu. Ve vyšších polohách na Balkáně a v Turecku napadl sníh. Sněžilo ovšem i v nižších polohách. Pokryté sněhem je například městečko Litochoro v Pieria na úpatí hory Olymp, přičemž město leží v nadmořské výšce jen kolem 300 m. V příštím týdnu se ovšem i v Řecku oteplí. Z dnešních maxim kolem 5 °C se teploty dostanou na jarních 15 °C (tedy na běžné hodnoty).

Teploty
Odchylka teplot od průměru dnes ve 13:00 - v Turecku je až o 15 °C chladněji, než je obvyklé, zdroj: ventusky.com