Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno a kromě východu často větrno

Ranní mrazy zesílí hlavně od neděle, na hory se chystá další vydatnější sněžení

Již dnes ráno slabě mrzlo hlavně na východě Čech a Vysočině, kde se v noci vyjasnilo. Naopak Šumavu zasypal sníh. Po vydatných přeháňkách tu napadlo od 3 do 15 cm sněhu. Sněžení se vyskytlo i v nižších polohách hor a výrazně tak zkomplikovalo dopravu i na hlavních tazích. Během dne bude sníh v polohách pod 1100 m opět odtávat. Zimní počasí u nás ale ještě nabere na síle.

Sníh
Bučina na Šumavě dnes dopoledne, napadlo zde 14 cm sněhu, zdroj: chmi.cz

V noci na zítřek nejnižší teploty klesnou +2 až -2 °C, ve východní polovině území až na -3 °C. Mráz se tak objeví ještě častěji než dnes ráno. Během dne k nám navíc dorazí tlaková níže, která přinese četné srážky a do hor i trvalé a vydatnější sněžení. Tentokrát se sněhová pokrývka bude tvořit ve všech horských polohách. Sněžení zde navíc bude pokračovat i v sobotu. Až k večeru začne ustávat. Do té doby napadne od 5 do 20 cm sněhu, na hřebenech Šumavy, Krušných hor a Krkonoš to může být i více (ojediněle i přes 30 cm). To už je na druhou polovinu dubna význačné sněžení. V sobotu ráno může přechodně sněžit i ve středních polohách, ale zde bude sníh tát. Na horách ovšem v sobotu způsobí výrazné komplikace v dopravě.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do sobotního večera - na horách spadnou všechny ve formě sněhu, zdroj: ventusky.com

V noci ze soboty na neděli se častěji vyjasní a teploty budou klesat na 1 °C až -3 °C, v Čechách až na -4 °C. Půjde zřejmě o nejchladnější ráno tohoto týdne. Podobně chladné ráno nás ale čeká i v pondělí. V úterý a ve středu se ranní teploty zvýší jen v průměru o 1 °C a ranní mrazy tak stále budou časté. Až ve druhé polovině týdne začnou i ranní teploty růst. Hrozí tak vážné poškození kvetoucích stromů.

Mrazy
Očekávané teploty v neděli ráno podle modelu ECMWF, v údolích bude ještě chladněji, zdroj: ventusky.com