Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

V dalších dnech musíme počítat s nočními mrazy, ohrozí vegetaci a způsobí náledí

Před námi je na duben velmi studené počasí. Dnes ráno mrzlo jen na horách, ale v dalších dnech se situace výrazně zhorší. Již zítra ráno musíme na velké části území počítat s mrazem. Teploty se budou pohybovat od hodnot kolem -4 °C na západě po hodnoty kolem 1 °C na východě. Tvořit se místy může také náledí (dnes se budou často vyskytovat přeháňky a v noci budou mokré povrchy namrzat). Nejčastější bude náledí na horách a ve středních polohách.

Zítra během dne se oteplí na 6 °C až 10 °C, v Čechách až na 11 °C. V pondělí ráno bude nejchladněji naopak na východě. Teploty se budou pohybovat od -2 °C na východě po 3 °C na západě. V pondělí se během dne přechodně oteplí nad 10 °C, ale od severozápadu naše území začne přecházet výrazná studená fronta, která přinese další výrazný pokles teplot.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

V úterý ráno tak budou na většině území teploty kolem -1 °C. V první polovině noci na úterý bude navíc často pršet nebo sněžit a tak se v úterý ráno místy vyskytne náledí. V úterý se ani během dne příliš neoteplí. Denní maxima zůstanou kolem 5 °C. Ve středu ráno se potom čekají teploty na celém území kolem -2 °C. Podobně chladno bude i v dalších dnech.

Očekávané počasí tak přinese dvě nebezpečí. Na silnicích je nutné počítat s výskytem náledí. Problém mohou mít řidiči, kteří už přezuli na letní pneumatiky. Mrazy představují problém také pro přírodu. Ta se již začíná probouzet po zimě. Na stromech už jsou první pupeny, které mohou na citlivějších stromech pomrznout. Příroda naštěstí není tak napřed jako v roce 2020 a 2019, kdy už na začátku dubna byly stromy plně rozkvetlé (viz níže uvedený obrázek). Letošní chladná polovina března přírodu naštěstí zbrzdila. Škody by tak při očekávaných mrazech v dalších dnech nemusely být tak výrazné.

Vegetace
Srovnání rozkvětu vegetace pro 1. dubna pro poslední 4 roky (z oblasti Wachau v severním Rakousku), zdroj: facebook.com