Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Před námi je mrazivý, ale často slunečný týden

Nový týden již přinese zcela odlišné počasí oproti tomu končícímu. Teploty budou podprůměrné a srážky také. V celém týdnu se slabé a občasné sněžení vyskytne jen v pondělí a v pátek. Spousta dnů přinese zcela slunečnou oblohu. Proudit k nám totiž bude suchý a studený vzduch.

V pondělí se čeká oblačno nebo zataženo. Na jihu a východě se zpočátku místy, jinde jen ojediněle, objeví slabé sněžení. Odpoledne se čeká od severu ustávání srážek a postupně také ubývání oblačnosti. Ráno naměříme -6 °C až -10 °C, na severovýchodě až -13 °C. Denní maxima potom vystoupí jen na -8 °C až -3 °C, na severovýchodě budou kolem -9 °C. Na Moravě a ve Slezsku ale bude pocitovou teplotu o dalších 5 °C až 10 °C snižovat čerstvý vítr.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne v Evropě - podstatná část Evropy bude mít podprůměrné teploty, zdroj: ventusky.com

Ještě výraznější mrazy přinese noc na úterý. Na celém území se totiž vyjasní. Nejnižší noční teploty potom klesnou na -9 °C až -14 °C, při sněhové pokrývce a slabém větru až na hodnoty pod -15 °C. Přes den bude jasno a nejvyšší denní teploty vystoupí na -7 °C až -2 °C, na severovýchodě budou kolem -9 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu ráno naměříme -8 °C až -13 °C, při sněhové pokrývce i pod -15 °C. Na obloze bude opět během dne jasno. Teploty vystoupí na -4 °C až 0 °C, ve Slezsku budou kolem -5 °C. Teploty se kvůli inverzi příliš nebudou lišit mezi horami a nížinami.

Oblačnost
Množství oblačnosti ve středu odpoledne - na celém území bude jasno, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek se mrazy dále zmírní. Ranní teploty budou mezi -5 °C až -9 °C, při sněhové pokrývce kolem -11 °C. Během dne naměříme -4 °C až 1 °C. Zpočátku bude opět jasno, ale odpoledne se od severovýchodu začne zatahovat.

V pátek se čeká oblačno až zataženo a místy se vyskytne slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 °C až 1 °C. O víkendu se oblačnost opět protrhá, ale spolu s tím o něco zesílí mrazy. Denní maxima se čekají mezi -2 °C až -6 °C. Před námi je tak nástup zimy, ale sněžit příliš nebude.