Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Návrat k průměrným teplotám po mrazech

Včera jsme na našem území zaznamenali nejchladnější ráno po několika měsících (od března). Nejchladněji bylo na západě a severu Čech, kde teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Nejnižší minimální teplota byla naměřena stanici ČHMÚ Jelení v Karlovarském kraji, a to -18,5 °C. Silný mráz se ovšem objevil i na stanicích Šindelová (-17,9 °C), Obora (-17,0 °C) či Rokytská slať (-16,3 °C). Z velkých měst nejvíce mrzlo na stanicích ČHMÚ v Karlových Varech (-12,6 °C), v Plzni Bolevci (-10,5 °C) a v Chebu (-10,5 °C). Na všech třech zmíněných stanicích byly překonány dlouhodobé teplotní rekordy minimálních teplot pro tento den.

Návrat k průměrným teplotám
V uplynulých dnech v Česku panovaly o cca 4 °C nižší teploty než je dlouhodobý průměr. Situace se ovšem v dalších dnech změní. Již dnes přes naše území přešel frontální systém, po kterém k nám začíná proudit o něco teplejší vzduch. Změna proudění s sebou přinesla i nebezpečnou ledovku, kdy v přízemních vrstvách ještě zůstával těžký studený vzduch, zatímco ve výšce již začínal proudit teplejší vzduch a to se projevilo i na skupenství srážek. Slabě pršelo při teplotách pod bodem mrazu. Naštěstí srážky nebyly příliš vydatné (spadlo do 1 mm). V dalších dnech se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 1 °C až 5 °C. Takovéto hodnoty celkem dobře odpovídají dlouhodobým průměrům pro toto období.

Počasí
Uplynulé dny přinesly do hor opravdovou zimu, na Lysé hoře napadlo až 40 cm sněhu. Další příděl sněhu hory čekají v noci z pátku na sobotu, potom bude sníh tát (v příštím týdnu se na horách citelně oteplí). zvětšit