Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

V novém týdnu nadprůměrné teploty, úvod bude hodně větrný

Zatímco velká část tohoto týdne se nesla ve znamení inverze a tlakové výše, nový týden nabídne odlišné počasí. Počasí budou ovlivňovat spíše tlakové níže a teplotní inverze i díky větru nehrozí. Teploty po většinu týdne budou nadprůměrné a hlavně na horách spadne i dost srážek (většina v dešti).

V pondělí ráno bude hlavně v severovýchodní polovině území pršet, na horách i trvale a vydatně. Během dne budou od jihozápadu srážky ustávat a bude i částečně ubývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty vystoupí na nadprůměrných 9 °C až 13 °C. Pocitovou teplotu ale sníží silný až velmi silný vítr. V nárazech bude jeho rychlost kolem 70 km/h, na Vysočině i kolem 90 km/h a na horách přes 100 km/h. Tak silný vítr již bude působit škody, hlavně v oblasti Vysočiny, kde bude velmi silný i ve městech.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za pondělí - čeká nás silný vítr, na horách a v obblasti Vysočiny až velmi velmi silný, zdroj: ventusky.com

V úterý se již srážky nečekají a bude většinou oblačno až zataženo, během dne přechodně i polojasno. Denní maxima vystoupí na 7 °C až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C. Vát bude čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h.

Teploty
Očekávané teploty v úterý - v celé střední Evropě budou vysoké, zdroj: ventusky.com

Ve středu k nám dorazí studená fronta a přidají se tak od severu opět srážky. Na horách na severu postupně přejdou do sněhových. V noci na čtvrtek by se sněžení mohlo objevit na severu i ve středních polohách. Denní maxima vystoupí na 8 °C až 12 °C, ale během dne se bude od severu ochlazovat. Počítat opět musíme s čerstvým větrem s nárazy kolem 70 km/h.

Fronta
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní studená fronta. Zatím je ale nejisté, jak moc k jihu se dostane, zdroj: metoffice.gov.uk

Počasí ve čtvrtek je poměrně nejisté a bude záležet, jak moc k nám pronikne studený vzduch od severu. Některé modely čekají denní maxima od 3 °C na severu po 14 °C na jihu, jiné zase na většině území očekávají kolem 4 °C. Počasí u nás totiž ovlivní frontální rozhraní a jeho přesná pozice je ještě nejistá. To se potom projeví i na množství a skupenství srážek.

V pátek ale už modely opět ve shodě očekávají, že se dostaneme do teplého vzduchu a teploty opět překročí 10 °C. Srážek už by mělo být jen minimum a na obloze převládne oblačno. Vítr už zeslábne. Málo srážek a teploty přes 10 °C modely očekávají také o víkendu.