Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V úterý napadne sníh, mrazy zesílí

Zima se v Česku své nadvlády nevzdá ani v příštím týdnu. Nejvýraznějším frontálním systémem z celého týdne bude studená fronta, která přes naše území přejde v úterý. Od severu na celé území přinese sněžení. V úterý ráno a dopoledne napadne místy až kolem 5 cm sněhu. Odpoledne bude trvalé sněžení postupně přecházet v místní sněhové přeháňky, se kterými musíme počítat i v dalších dnech (zejména ve středu). Naše území bude ovlivňovat tlaková níže se středem nad Polskem.

Bude se ochlazovat
Po přechodu studené fronty k nám začne od severu proudit o něco chladnější vzduch. Ve středu se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi -3 °C až 1 °C, ve čtvrtek mezi -4 °C až 0 °C. Čekají nás celodenní mrazy (tzv. ledové dny).

Zimní počasí v Česku zřejmě vydrží po celý příští týden. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti. Slunečné počasí nečekejte. Výrazné oteplení je zatím v nedohlednu. V posledních letech přitom každoročně na konci února přichází obleva. Sněhová pokrývka v únoru ovšem prospívá polím a tedy budoucí jarní úrodě (což praví i lidové pranostiky).

Tip: Předpověď srážek v ČR

Sníh
Mapa ukazuje kolik sněhu napadne v úterý při přechodu studené fronty - na horách to bude až přes 10 cm (nejvíce v Krkonoších), na zbytku území většinou od 1 do 7 cm sněhu