Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Na Norsko se žene mohutná bouře, nárazy větru na pobřeží přesáhnou 150 km/h

K západnímu pobřežím Norska aktuálně míří výrazná tlaková níže (pojmenovaná Ingunn). Tato níže dnes prošla přímo ukázkovým procesem zvaným cyklogeneze, což je rychlý vývoj a prohlubování tlakové níže. O rychlé (nebo také explozivní) cyklogenezi mluvíme, když se tlak v centru níže sníží o alespoň 24 hPa během 24 hodin. V případě tlakové níže Ingunn klesl tlak z ranních 980 hPa na aktuálních 945 hPa, tedy o 35 hPa. A tlak by ještě o dalších 5 hPa měl klesnou během noci. Jedná se tak již o velmi výraznou cyklogenezi, která se v Norském moři objevuje jen jednou za několik let.

Rychlé zfrormování tlakové níže Ingunn během dneška - patrný je výrazný propad tlaku vzduchu

V oblasti od města Trondheim dále na sever platí nejvyšší varování před extrémním větrem. Ten na pobřeží v obydlených oblastech přesáhne i 150 km/h. Vlny se v otevřených oblastech čekají přes 10 metrů. Očekávají se tak značné škody.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru v Norsku za noc na zítřek, zdroj: ventusky.com

Fronta související s touto tlakovou níží zítra ovlivní i počasí u nás. Žádné nebezpečné projevy počasí k nám ale nepřinese. Po několika dnech ale na celém území alespoň trochu zaprší a díky větru se zlepší kvalita ovzduší.