Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Nejsilnější vítr od Kyrilla hlásí Ústí nad Labem

V Česku dnes pokračuje velmi větrné počasí. V noci byly nejsilnější nárazy naměřeny na hřebenech Krušných hor a Krkonoš. Stanice Fichtelberg hlásila nárazy větru o síle 144 km/h. Na hřebenech hor není takovýto vítr nezvyklým jevem. Tentokrát se ovšem silné nárazy vyskytly i v nižších polohách. Mezi 9. a 10. hodinou dnes dopoledne stanice ČHMÚ v Ústí nad Labem Kočkově hlásila náraz větru 122,4 km/h. Jedná se zde o nejsilnější naměřenou rychlost větru od tlakové níže Kyrill, která se Českem prohnala v lednu roku 2007 a měla katastrofální následky. Tehdy zde vítr dosáhl až rychlosti 144 km/h. Rekordně silné nárazy větru byly při tlakové níži Kyrill naměřeny například na stanicích Fichtelberg v Krušných horách (184 km/h), Praha - Karlov (162 km/h), Kocelovice (148 km/h) a největší náraz byl tehdy naměřen na Sněžce (216 km/h).

V noci bouřilo
Při přechodu studené fronty se na našem území v noci na dnešek vyskytovaly i bouřky. Za uplynulou noc bylo podle ČHMÚ v Česku a blízkém okolí zaznamenáno cca 600 bleskových výbojů, z toho 162 přímo na našem území. Bouřku naši pozorovatelé hlásili například z Olomouce nebo v okolí Brna a Chebu.

Tip: Aktuální nárazy větru v Česku

Vítr
Rychlost větru v Česku dnes ve 14:00 podle modelu Aladin, nejsilnější vítr zůstává severně od našich hranic v Polsku a Německu, zdroj: Infomet