Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Čeká nás nejchladnější noc

Mrazy v Česku vyvrcholí v noci na zítřek. Zatímco v uplynulých dnech nebyla v Česku naměřena teplota
pod -30 °C, v noci na zítřek se již v horských údolích takovéto teploty očekávají. Na většině území se totiž utiší vítr, díky kterému se vzduch na jednom místě nemohl výrazně prochladit (proudění vzduchu znemožnilo hromadění vzduchu v mrazové kotlině). Nejnižší teploty se očekávají v horských oblastech na severu a severovýchodě území.

V nižších polohách teploty spadnou k -20 °C
Silné mrazy se ovšem neočekávají jen na horách. I v nižších polohách bude v průměru o 3 °C chladněji než dnes, kdy se nejnižší teploty pohybovaly nejčastěji kolem -16 °C. Na sněhové pokrývce a na severovýchodě teploty půjdou i pod -20 °C.

Arktické teploty
Na severovýchodě dnes i zítra na mnohých místech teploty po celý den zůstanou pod -10 °C. Vyskytne se zde tzv. arktický den. Ten byl již včera zaznamenán například v Opavě nebo v Janovicích.

Oteplení jen hodně pozvolné
Teploty nad nulou jsou zatím v nedohlednu. O víkendu sice již ranní teploty nebudou tak nízké, ale bude více oblačnosti, a tak nebude studený vzduchu během dne alespoň trochu ohřívat Slunce. Díky tomu nás naopak čekají nejchladnější denní teploty. Pozvolna se začne oteplovat v průběhu příštího týdne, ale prohřátí nahromaděného studeného vzduchu v Česku bude trvat relativně dlouho.

Tip: Aktuální teploty v ČR