Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Končí nejsušší listopad v historii měření

Poslední výraznější déšť jsme v Česku zaznamenali 26. října. Od té doby na některých místech vůbec nezapršelo, jen bylo zaznamenáno mrholení (což je ovšem neměřitelné množství srážek). Podobná situace je v celé střední Evropě. Letošní listopad je nejsušším v historii měření.

Praha - Klementinum
V Praze - Klementinu, kde se srážky pravidelně sledují již 206 let, se zatím nejsušší listopad vyskytl v roce 1920, kdy spadlo za celý měsíc 1,6 mm srážek (sucho ovšem tehdy bylo i v říjnu, takže situace byla o něco horší). Letos bylo zatím naměřeno neměřitelné množství srážek (do 0,1 mm). Podobná situace panuje na většině meteorologických stanic. Průměrně v listopadu spadne kolem 30 mm srážek.

Problémy se suchem
Sucho způsobuje řadu problémů. Hladiny řek jsou rekordně nízké. Hladina Rýnu v Německu již klesla o dva a půl metru. Nový břeh odkryl desítky bomb z druhé světové války. Ve městě Koblenz bude muset být při jejich odklízení dokonce evakuováno přes 40 000 lidí. V Rakousku zase vodní elektrárny nevyrábí dostatek elektřiny. Díky suchu je také více znečistěn vzduch. Problém je s výrobou technického sněhu. Nejenže jsou vysoké teploty, ale ještě v řekách není dostatek vody pro jeho výrobu. Pro zemědělce je sucho také nepříjemné, ale nemá takové katastrofální následky jako kdyby nastalo na jaře. Stromy a traviny navíc získávají vláhu z častých mlh. Podzemních vod je zatím dostatek.

Tlaková výše
Příčinou sucha je oblast vysokého tlaku vzduchu, která se nezvykle dlouho udržuje nad střední Evropou a odvrací všechny tlakové níže z Atlantiku na sever nebo jih Evropy.

Srážek se v Česku dočkáme na konci tohoto týdne. Příští týden budou ještě častější a na horách začne sněžit.