Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Zasáhl nás nejvydatnější déšť letošního roku, vrcholy Alp zasypal sníh

Včera k večeru začalo na západě Čech pršet. Déšť se v noci rozšířil na celé území. Na Moravě a ve Slezsku dokonce trvalý déšť doprovázely i bouřky. Za posledních 24 hodin tak u nás napršelo nadprůměrné množství srážek a dokonce se jedná o nejvydatnější deště v letošním roce. Průměrný úhrn srážek za posledních 24 hodin přesáhl 16,5 mm (hodnota ještě poroste a přesáhne 17 mm - na řadě míst totiž stále ještě prší), čímž překonal dosud nejdeštivější den z 20. srpna 2019, kdy u nás spadlo v průměru 16,5 mm srážek. Třetím nejdeštivějším dnem letošního roku byl 22. květen s průměrným úhrnem 13,9 mm.

Nejméně srážek dnes spadlo v oblasti Vimperka u Šumavy, který se nacházel ve srážkovém stínu. Zde na několika stanicích spadl jen 1 mm srážek. Naopak nejvydatnější déšť je hlášen na Ašsku, kde spadlo 40 mm srážek a stále zde vydatně prší (mapa stanic). Do večera zde srážkové úhrny přesáhnou i 50 mm. To je běžný úhrn srážek v září za celý měsíc.

Vrcholy Alp zasypal sníh
Vydatné srážky v posledních dnech zasáhly také Alpy. V polohách přibližně od 1500 m i hustě sněžilo. Na nejvyšších horských hřebenech napadlo dokonce až 30 cm sněhu. Takové množství sněhu ráno hlásily meteorologické stanice na Zugspitze či vrcholu Sonnblick. V září se zde ovšem nejedná o nic neobvyklého.

Srážky
Srážky od včerejšího poledne do dnešního poledne - hlavně na severozápadě Čech nadále vydatně prší a celkové srážkové úhrny tak ještě vzrostou, zdroj: ČHMÚ