Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Německo čeká orkán, vichr zasáhne i Česko

Dnes do střední Evropy ve vyšších hladinách atmosféry proudí velmi teplý vzduch. Na hřebenech Šumavy nebo v Černém lese na jihozápadě Německa se tak teploty šplhají až na 10 °C. Příliv teplého vzduchu ukončí v noci ze středy na čtvrtek studená fronta, která se projeví především přechodně zvětšenou oblačností. Komplikace v počasí přinese až hluboká tlaková níže, která se přežene přes Severní a Baltské moře ve čtvrtek a v pátek. Podle numerických modelů by v pátek ráno mohl tlak ve středu níže nad Baltským mořem poklesnout na 955 hPa.

Na severu Německa orkán
Ve čtvrtek výrazně zesílí vítr v Severním moři a zasáhne i přilehlou pevninu. Očekává se rychlost větru o síle orkánu. Nárazy větru dosáhnou rychlosti přes 150 km/h. Meteorologové na severu Německa očekávají jednu z nejhorších zimních bouří za poslední léta. Rozsah škod bude zřejmě podobný jako při podzimní tlakové níži Christian (Níže Christian se zařadila mezi nejsilnější, 29.10.2013). V noci na pátek navíc zesílí příliv chladného vzduchu a sněžit začne i v nížinách. V kombinaci se silným větrem se budou tvořit závěje.

Vítr zesílí i v Česku
Počasí u nás začne tato tlaková níže ovlivňovat v noci ze čtvrtka na pátek, kdy dorazí od severozápadu sněžení. Nejsilnější vítr se u nás vyskytne v průběhu pátečního dne. Podle současných předpokladů dosáhne v nárazech rychlostí kolem 90 km/h, na horách kolem 130 km/h. V kombinaci se sněžením se budou tvořit četné sněhové jazyky a ve vyšších polohách i závěje.

Orkán
Meteorologové na severu Německa očekávají jednu z nejhorších zimních bouří za poslední léta.