Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno a kromě východu často větrno

Nízká oblačnost přikryla Česko

Pokud vyhlédneme z okna ať už v nižších polohách nebo na horách, musí být skoro každému jasné, že se jedná o typický příklad inverzního počasí. V horských oblastech je téměř bez výjimek jasno, s výbornými dohlednostmi (například z Lysé hory jsou nádherně vidět Tatry, z hřebenů Šumavy zase Alpy), kdežto v nížinách panuje většinou zataženo nízkou vrstevnatou oblačností, kouřma, mlhy, mrholení a teploty jsou o téměř 10 °C nižší než ve výše položených místech. Nejvyšší teplotu 12,7 °C včera hlásila stanice ČHMÚ Dolní Dvůr (Hanapetrova paseka, 875 m n.m.) v Krkonoších. Vysoké teploty byly i na Klínovci (10,3 °C) a na Churáňově (10,8 °C).

Tip: Inverze - když teplota s výškou roste - naučný článek o inverzi

Počasí Lysá hora
Lysá hora v Krkonoších dnes dopoledne - pohled na jih na nekonečné moře nízké oblačnosti, zdroj: Hydronet.cz

Pokud se podíváme na termodiagram (vývoj teploty a dalších veličin s výškou, který měří vypuštěné meteorologický balón do atmosféry) z Prahy-Libuše z 12.12.2013 ve 13:00, můžeme odečíst, že teplotně inverzní zvrstvení započíná zhruba od výšky 600 m (jedná se tedy o výškovou teplotní inverzi) a končí přibližně v 1000 m, kde již jde spíše o izotermii a teplota se pohybuje až kolem 8 °C, což je rozdíl oproti dolní hranici o cca 10 °C.

Aerologický výstup
Jak se teplota s výškou vyvíjí, zachycují aerologické výstupy. Na svislé ose je znázorněna teplota, na vodorovné ose výška. Červená čára znázorňuje teplotu (modrá teplotu rosného bodu), ve vrstvě mezi 500 m až 1 km je vidět výrazná teplotní inverze (teplota roste), Praha dnes ráno, zdroj: ČHMÚ

Současný stav je způsoben souhrou více činitelů. Nad naším územím se aktuálně nachází tlaková výše, ve které vládnou sestupné pohyby vzduchu, jež znesnadňují konvektivní pohyby směrem vzhůru (vzniká tzv. subsidenční inverze). Druhou významnou skutečností je to, že k nám od jihozápadu ve výšce proudí relativně teplý vzduch, který celé věci napomáhá (vzniká advekční inverze). Zmínit bychom měli i relativně chladný povrch země a nízkou výšku Slunce nad horizontem. Podle aktuálních předpovědí to bohužel vypadá tak, že ráz počasí posledních dnů u nás ještě nějakou dobu vydrží.

Satelitní snímek
Satelitní snímek Česka dnes v 9:45 ukazuje nízkou oblačnost nad většinou území, zdroj: ČHMÚ