Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Noční svítící oblaka překvapila lidi po celé Evropě

Včera v 17:54 hodin začalo astronomické léto. Jednalo se tak o nejdelší den v roce (polední výška Slunce nad obzorem je nejvyšší z celého roku). Během noci na dnešek se potom Slunce nedostalo natolik pod obzor, aby vůbec nastala astronomická noc (nastává jen astronomický soumrak). To je ideální období pro sledování tzv. nočních svítících oblaků.

Noc na dnešek byla z pohledu pozorování nočních svítících oblaků mimořádná. Na obloze byly totiž pozorovatelné velmi jasně a výrazně. Mnoho serverů, které po Evropě eviduje pozorování nočních svítících oblaků, hlásí, že tolik pozorování od lidí ještě v historii neobdrželi. Také lidé z Česka na řadě míst tato oblaka pozorovali (například Dolní Habartice, Valašské Meziříčí). Jejich pozorování si můžete prohlédnout také na videích níže. Noční svítící oblaka mohou být pozorovatelná také v dalších dnech. Letos jsou podmínky pro jejich tvorbu velmi příznivé.


Noční svítící oblaka pozorována včera večer z Ostravy-Výškovic, autor: Matěj Grék

Pozorovateli se noční svítící oblaka jeví jako jemné oblačné závoje, pruhy, víry nebo vlnky, které se projevují stříbřitě šedým světélkováním s modravým nádechem na tmavém pozadí noční oblohy. Ačkoliv noční svítící oblaka připomínají cirrovitou oblačnost (ozářenou měsíčním svitem) nejedná se o klasická oblaka. Jsou totiž v mnohem vyšších patrech atmosféry než se nachází i ta nejvyšší cirrovitá oblačnost. Noční svítící oblaka se nachází v mezosféře, která je ve výšce přibližně od 50 km až 85 km (často se nazývají také jako polární mezosférická oblaka). Osvětleny jsou v těchto výškách Sluncem a díky tomu na noční obloze září.


Noční svítící oblaka pozorována včera večer, Podbořansko, autor: Jarda Fous