Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Noc byla na Moravě a ve Slezsku extrémně teplá, na Slovensku naměřili rekordně pozdní tropickou noc

V noci na dnešek na Moravu a Slezsko vrcholil příliv velmi teplého vzduchu z jihu. V kombinaci s čerstvým větrem a velkou oblačností nedocházelo k běžnému radiačnímu ochlazování během noci. V některých oblastech se navíc projevil i fénový efekt. Noc tak byla na říjen mimořádně teplá. Ještě po půlnoci se na řadě míst teploty pohybovaly nad 20 °C. Ráno ale na všech stanicích alespoň na chvíli pod 20 °C klesly a přímo tropická noc na našem území zaznamenána nebyla (na řadě stanic ale k jejímu dosažení chyběl jen necelý 1 °C, nejblíže byla stanice v Ropici, kde bylo minimum v 8 hodin ráno 19,6 °C). I tak na všech stanicích na Moravě a ve Slezsku noční minima překonaly rekordy. Mimořádně vysoká byla také denní maxima. Na řadě stanic byly dokonce zaznamenány až kolem půlnoci. Teplotu 24 °C a více zaznamenalo podle ČHMÚ 8 stanic a nejvyšší teplotu 24,3 °C naměřila Karviná v čase 23:20.

Teploty
Teploty na stanicích v Česku kolem půlnoci, zdroj: in-pocasi.cz

Ještě více rekordů padlo na Slovensku. Extrémně vysoká minima teploty vzduchu zaznamenal SHMÚ zejména na západě Slovenska a v Žilinském kraji, kde minimální teploty byly mezi 17 °C až 20 °C. Na některých stanicích jsou to hodnoty rekordní nejen pro celý říjen, ale i pro celý podzim! Přepisují se i další velmi významné rekordy. Např. na stanicích Hurbanovo, Kamenica nad Cirochou, Uhrovec a Hronský Beňadik teplota podle automatických stanic v noci neklesla pod 20 °C, což znamená nejpozdější termín tropické noci na území Slovenska v historii měření. Posun je velmi výrazný, protože poslední termín tropické noci je ze 4. října roku 2020 (v Orechovej).

Teploty
Mapa minimálních teplot na stanicích na Slovensku - vyznačeny jsou stanice, kde noční minimum nekleslo pod 20 °C, zdroj: shmu.sk

Významné rekordy včera během dne hlásilo také Maďarsko. Byl zde totiž naměřen nejpozdější tropický den v historii měření (OMSZ). Teplota se na dvou stanicích dostala na 30 °C. Doposud nejzazší den s maximem nad 30 °C tam byl 6. října v roce 1935.

Teploty
Páteční maxima v Maďarsku - vyskytl se zde tropický den, zdroj: met.hu