Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Úvod týdne přinese noční mrazy, srážky dorazí až ve druhé polovině týdne

V novém týdnu k nám zpočátku bude proudit chladnější vzduch. Díky malé oblačnosti a slabému větru se tak objeví noční mrazy. Ve druhé polovině týdne se oteplí a spolu s tím přibude oblačnosti a srážek. V úplném závěru týdne se zřejmě opět ochladí a na hory se může vrátit i sněžení.

V pondělí ráno budou teploty často lehce pod bodem mrazu, většinou mezi 1 °C až -3 °C. Během dne se oteplí na 6 °C až 10 °C, ale na severovýchodě teploty zůstanou celý den kolem 5 °C. Na obloze se ukáže modrá obloha, ale na západě a jihozápadě oblaků přibude a v pohraničí se vyskytne i slabý déšť.

Výše
Synoptická situace v pondělí v poledne - západ území ovlivní slábnoucí fronta, jinde bude počasí pod vlivem tlakové výše, zdroj: metoffice.gov.uk

V noci na úterý už díky velké oblačnosti nebude mrznout na západě a jihozápadě Čech. Jinde ale teploty opět klesnou lehce pod bod mrazu. Hrozí tak poškození kvetoucích ovocných stromů. Během dne se potom čeká jasno až polojasno, na západě a jihozápadě oblačno až zataženo a zpočátku se ještě vyskytne ojediněle slabý déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C, na západě až na 12 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý ráno, zdroj: ventusky.com

Lehce mrznout bude hlavně na východě území ještě i ve středu ráno. Na obloze bude skoro jasno až polojasno, během dne až oblačno. Ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 °C až 15 °C, na východě budou mezi 9 °C až 13 °C.

Ve čtvrtek už se oteplí a ranní mrazy se už nikde nevyskytnou. Na obloze bude oblačno až zataženo a ojediněle, na severu a severovýchodě zřejmě místy, se vyskytne slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek - plně se obnoví příliv teplého vzduchu, zdroj: ventusky.com

V pátek už srážek výrazně přibude. Očekává se oblačno až zataženo a na většině území se přidá déšť, postupně spíše přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 °C až 13 °C. Pocitovou teplotu ale sníží čerstvý vítr. S přeháňkami, větrem a teplotami kolem 10 °C musíme počítat o víkendu. Ve vyšších polohách na horách se objeví sněhové vločky a napadne zřejmě pár centimetrů sněhu.

Srážky
Očekávané srážky v pátek kolem poledne - pršet bude na většině území, zdroj: ventusky.com