Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Teplotně rekordní víkend, noční minima se výjimečně přiblíží tropické noci

Před námi jsou teplotně rekordní dny. Hlavně v sobotu a v neděli teploty na řadě míst přesáhnou 20 °C. Nejtepleji bude na jihu a západě Čech, ve výběžcích severně od Jeseníků a ve Frýdlantském výběžku. Zde se totiž v závětří hor nejvíce projeví příliv velmi teplého vzduch a rozruší se teplotní inverze. V těchto oblastech mohou ojediněle teploty dosáhnout až 23 °C a zcela nelze vyloučit ani dosažení letních 25 °C (jednalo by se o jeden z nejpozději zaznamenaných letních dnů u nás v historii měření). Naopak nejchladněji bude v místech, kde zůstane nízká oblačnost a mlhy. Ty se aktuálně čekají především na Moravě a v Ústeckém kraji. V těchto oblastech zůstanou denní maxima kolem 14 °C.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu v 15:00 - na řadě míst přesáhnou 20 °C, zdroj: ventusky.com

Výjimečná nebudou ale jen denní maxima, ale i noční minima. V průměru se čekají kolem 10 °C, ale budou panovat velké regionální rozdíly. Severně od Jeseníků, ve Frýdlantském výběžku a v okolí Šumavy se čekají minima i kolem 17 °C, v Javornickém výběžku bude ještě o trochu tepleji. Takové hodnoty jsou přitom již blízko definici tzv. tropické noci, při které noční teploty neklesnou pod 20 °C. To je na konci října mimořádné. Podobná situace se u nás za dobu měření vyskytla jen v roce 2018 (viz článek), ale tehdy za mimořádnými teplotami stál především silný vítr s nárazy kolem 90 km/h. Právě z této epizody pochází také nejteplejší říjnová noc za dobu měření (v Ostravě tehdy bylo změřeno noční minimum 19,8 °C).

Teploty
Očekávané teploty v sobotu v 5:00 ráno v Javornickém výběžku - model ICON DE zde očekává i 19 °C, zdroj: ventusky.com

Teploty
Očekávané teploty v sobotu v 5:00 ráno - budou v rozmezí od 8 °C až po 18 °C, zdroj: ventusky.com

Vzduchová hmota, která se k nám dostane, bude mimořádně teplá. V neděli ráno v hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) se teplota bude pohybovat mezi 15 °C až 18 °C (viz mapa). Například na hřebenech Šumavy se tak budou teploty v noci ze soboty na neděli držet kolem 17 °C.

Je tak zřejmé, že víkendové teploty budou v širokém rozpětí. Nadprůměrně vysoké teploty ale budou převažovat a na řadě míst překonají teplotní rekordy (horské stanice mají překonání rekordů v podstatě jisté). Například v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, je teplotní rekord pro sobotu 19,1 °C a pochází z roku 2006. V sobotu se v Praze čekají teploty kolem 20 °C. Padat budou rekordy jak denních maxim, tak minim.

Teploty
Odchylka teplot v sobotu odpoledne od průměru za posledních 40 let - v Evropě často přesáhne 10 °C, což jsou mimořádně vysoké hodnoty (model ovšem nezohledňuje možnost celodenní nízké oblačnosti hlavně na Moravě), zdroj: ventusky.com

Příliv velmi teplého vzduchu vydrží i v pondělí a v úterý, ale častěji se zřejmě utvoří mlhy a nízká oblačnost. Rekordy tak budou padat hlavně v horských oblastech, kde přetrvá slunečno.