Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Noční vyjasnění přineslo nízké teploty

Noční teploty v zimních měsících nejvíce ovlivňuje oblačnost, rychlost větru a sněhová pokrývka. Pokud vítr ustane a oblačnost se protrhá, teploty zejména v údolích rychle klesají. Hromadí se zde těžký chladný vzduch. Vítr naopak chladný vzduch z údolí rozfouká po celé krajině a třením navíc teplotu zvyšuje. Oblačnost působí jako izolující vrstva a neumožňuje výrazný pokles teplot. Sněhová pokrývka ještě více ochlazuje vzduch při zemi.

V Krušných horách až -21,2 °C
Ideální situace pro rychlý pokles teplot nastala v noci z pátka na sobotu, kdy se protrhala oblačnost a vítr byl jen slabý. Nejchladněji bylo v Krušných horách, kde se oblačnost protrhala nejdříve a zároveň zde bylo nejvíce sněhu. Stanice ČHMÚ Jelení dokonce hlásila teploty -21,2 °C. Na stanici Horní Blatná teplota klesla na -13,6 °C. Mráz se vyskytl i v noci na neděli, ale nejchladněji bylo kolem půlnoci. V dalších hodinách se totiž zatáhlo a teploty začaly růst. Na řadě míst bylo kolem -4 °C. V horských kotlinách (Rokytská slať, Horská Kvilda a Březník na Šumavě) teplota v noci dle ČHMÚ klesla až na hodnoty kolem -15 °C. V Praze byla teplota kolem -3 °C, v Brně a v Plzni kolem -4 °C.

Tip: Aktuální teploty

Brno
Vývoj teploty na stanici Brno od pátečních 22:00 do dnešních 9:00 - výrazný pokles teploty v sobotu ráno je způsoben protrháním oblačnosti, naopak růst teplot dnes po půlnoci je způsoben přibýváním oblačnosti