Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

V příštím týdnu pomalý návrat k normálu, vyšší teploty až v závěru týdne

Končící týden k nám přinesl vydatné srážky a podprůměrné teploty. V novém týdnu stále musíme se srážkami počítat, ale již nebudou vydatné. I teploty pomalu porostou. K normálním hodnotám se ale dostanou až v závěru týdne. Nástup jarního počasí tak bude pomalý.

Pondělí přinese většinou oblačno až zataženo, místy, hlavně během dne na východě, se přidají přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C, na Moravě až na 15 °C. Hodně oblačnosti bude na obloze v úterý a počítat musíme místy opět s přeháňkami nebo občasným deštěm. Odpoledne budou od východu srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty zamíří na 11 °C až 15 °C, na západě zůstanou ale jen kolem 10 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v úterý odpoledne vůči průměru 1981-2020 - na západě našeho území budou stále ještě podprůměrné, na východě již průměrné, zdroj: ventusky.com

Pozvolný růst teplot ve středu zastaví přechod slabé fronty. Počítat musíme s proměnlivou oblačností a místy přeháňkami, hlavně na severních horách i sněhovými. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C, na jihu Moravy až 13 °C.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní okluzní fronta, po jejímž přechodu k nám krátce pronikne o něco studenější vzduch, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek se přeháňky objeví spíše už jen na horách a na západě území a teploty opět lehce vzrostou na 11 °C až 15 °C, na západě zůstanou kolem 9 °C. Ráno ale klesnou na hodnoty mezi 1 °C až 6 °C a půjde zřejmě o nejchladnější ráno nového týdne.

V pátek už se srážky nečekají a o víkendu se zřejmě i protrhá oblačnost a často se ukáže slunce. Teploty se v závěru týdne dostanou nad 15 °C a převládne jarní počasí. V dalším týdnu by se ale opět mohlo ochladit.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu odpoledne - na většině území se dostanou přes jarních 15 °C, zdroj: ventusky.com