Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Začátek týdne ve znamení nízké oblačnosti a mlh, potom dorazí srážky. Teploty budou nadprůměrné

Nový týden přinese do hor výraznou oblevu a po většinu týdne bude tát sníh. Oproti končícímu týdnu půjde o výrazně teplejší týden. Teploty budou nadprůměrné, jen v nižších polohách se zpočátku týdne budou při nízké oblačnosti a mlhách držet na normálních hodnotách. Začátek týdne bude ovlivňovat tlaková výše a teplý vzduch k nám bude proudit hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry. V závěru týdne se ale díky čerstvějšímu proudění dostane plně i do nížin.

Pondělí začne oblohou zataženo nízkou oblačností nebo mlhami. Ojediněle půjde o mrznoucí mlhy. Během dne se místy, zejména na horách, oblačnost protrhá. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, při celodenní mlze ale zůstanou kolem 3 °C (takových míst bude ale ještě relativně málo, v úterý a ve středu jich ale přibude).

Výše
Synoptická situace v pondělí v poledne - střední Evropu ovlivní tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Úterý a středa přinese opět často nízkou oblačnost nebo mlhy (hlavně ráno opět i mrznoucími). Na horách a během dne místy i jinde bude jasno. Nejvyšší denní teploty naměříme v široké rozpětí od 0 °C až po 6 °C, při zmenšené oblačnosti až po 9 °C. Ráno bude většinou slabě mrznout.

Oblačnost
Množství oblačnosti v úterý ráno - na horách bude jasno, mimo hory většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhami, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek odpoledne počasí u nás zřejmě ovlivní první frontální systém. Postará se o protrhání nízké oblačnost, kterou vystřídá střední a vysoká oblačnost. Srážky se ale přidají zřejmě až v pátek, kdy se čeká občas déšť nebo přeháňky. Také zesílí vítr. Dešťové budou srážky i na horách. Teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C. Se srážkami musíme počítat také o víkendu. Teploty zřejmě přesáhnou i 10 °C.

Teploty
Očekávané teploty v pátek odpoledne - dostanou se na 10 °C, mrznout nebude ani na horách, zdroj: ventusky.com