Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

V příštím týdnu přijde obleva, sníh bude tát i na horách

Zatímco tento týden je ve znamení zimního počasí, v příštím týdnu přijde obleva a proudit k nám bude po celý týden teplý vzduch. Lokálně ovšem vlivem teplotní inverze bude chladněji a příchod oblevy nebude na všech místech stejně rychlý. O změnu charakteru počasí se postará teplá fronta, která přes naše území přejde v noci z neděle na pondělí. Při jejím přechodu se občas objeví déšť, ve vyšších polohách (na východě i v těch nižších) půjde i o sněžení.

Fronta
Synoptická situace v noci z neděle na pondělí - přes střední Evropu přejde teplá fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V pondělí během dne budou srážky ustávat, ale na obloze zůstane hodně oblačnosti. Teploty budou rozmanité. Očekávají se mezi 0 °C až 5 °C, na severovýchodě mezi -1 °C až 2 °C. Nejrychleji se příliv teplého vzduchu projeví v Ústeckém kraji, kde se teploty dostanou na 5 °C. Nejpomaleji to naopak bude v Moravskoslezském, kde celý den zůstanou teploty kolem bodu mrazu.

Teploty
Teploty v pondělí ve 13:00 - na severozápadě se dostanou na 5 °C, na severovýchodě bude stále kolem 0 °C

Většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhami se očekává v úterý. Na horách se místy ukáže i modrá obloha. Denní maxima budou od 0 °C do 5 °C, ve vyšších polohách se ojediněle dostanou až na 6 °C (hlavně v oblasti Šumavy). Vlivem inverze tak bude paradoxně nejtepleji na horách.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Ve středu se zřejmě teplotní inverze častěji rozpustí a teploty budou nadprůměrné na velké části území. Denní maxima vystoupí na 1 °C až 5 °C, v Čechách místy na 7 °C. Na obloze bude stále oblačno až zataženo, zpočátku se slabým deštěm.

Teploty - odchylka
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty budou nadprůměrné, jen v místech s nízkou oblačností nebo mlhami budou průměrné

Ve čtvrtek se očekávají denní maxima mezi 3 °C až 7 °C. V závěru týdne budou teploty podobné. Jen v místech s déletrvající nízkou oblačností nebo mlhami zůstanou kolem 1 °C. Proudit k nám i nadále bude teplý vzduch ve vyšších hladinách atmosféry. Počasí v dalším týdnu těsně před Vánoci je zatím nejisté. Některé modely naznačují návrat zimy a sněhu.