Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Obleva na horách skončila, v neděli ale začne znovu a bude o poznání výraznější

V tomto týdnu k nám dorazila obleva. Nejvíce zasáhla polohy do 1000 m n. m., kde často roztálo 10 až 30 cm sněhu. Naopak ve vyšších horských polohách sníh téměř neubýval. Například na Sněžce po celý prosinec zatím zůstávají teploty pod bodem mrazu a sníh zde netaje. Aktuálně zde leží 115 cm sněhu, což je nejvíce na našem území. V tomto týdnu zde přibylo 10 cm sněhu. Na nedaleké Luční boudě leží 81 cm sněhu. Z hřebenů v tomto týdnu sníh ubýval především na Šumavě, kde například na Blatném vrchu klesl z 86 cm na nynějších 61 cm.

Sníh
Vývoj sněhové pokrývky na Sněžce - sníh zde stále přibývá, zdroj: hydro.chmi.cz

Sníh
Vývoj sněhové pokrývky na Šumavě na Churáňově - zde se i ve vyšších polohách obleva výrazně projevila

V noci na dnešek k nám ale začal opět proudit chladnější vzduch a obleva skončila. Celodenní mrazy se dnes vyskytnou i v nižších horských polohách. V noci také na horách připadl sníh, ale spíše jen symbolicky. Napadlo jen od poprašku po 3 cm, na Lysé hoře až 8 cm. A další sněžení už se neočekává.

Kvilda
Kvilda dnes dopoledne - po oblevě napadl v noci symbolický poprašek sněhu, zdroj: webcam.sumava.eu

V neděli k nám navíc dorazí další obleva, která tentokrát zasáhne výrazně i hřebeny hor. Dokonce i na Sněžce může být od neděle do úterý kolem 5 °C. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m nad zemí) k nám totiž pronikne velmi teplý vzduch. V úterý v této hladině může být až 10 °C. Pro srovnání na začátku tohoto týdne bylo v této hladině nejvýše kolem 2 °C. Výrazně se tak zrychlí tání sněhu i v polohách nad 1000 m n. m., kde doposud panuje pravá zima. V nížinách se potom očekávají maxima většinou u 10 °C. Ochlazení k nám dorazí ve středu a do hor se vrátí opět mrazy.

Teploty
Teplota v úterý v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m nad zemí) - teploty zde budou mimořádně vysoké na prosinec, zdroj: ventusky.com