Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Atlantikem se žene mohutná bouře Isha, v novém týdnu k nám přinese výraznou oblevu

Včera se na východě USA zformovala tlaková níže, která dnes dále mohutní a v tryskovém proudění se žene přes Atlantik k Evropě. A postará se o výraznou změnu v charakteru počasí v celé Evropě. Ukončí příliv studeného vzduchu a opět se prosadí teplé proudění z Atlantiku. Zítra bouře Isha dorazí nad Britské ostrovy, kde se postará o mohutnou vichřici s rozsáhlými škodami. Na velké části území nárazy větru přesáhnou 100 km/h, což je i pro větrné Britské ostrovy mohutná bouře.

Nárazy větru v příštích 30 hodinách v Atlantiku - patrný je postup hluboké tlakové níže Isha

Také na našem území v pondělí zesílí vítr, ale jen lokálně. Někde bude mírný, naopak hlavně na severních horách a v jejich okolí čerstvý až silný. Pondělní ráno bude ještě často mrazivé, ale ve výšce k nám bude pronikat teplý vzduch. K tomu k nám od severozápadu před polednem dorazí srážky, které budou dešťové. Při zemi ale ještě stále bude na řadě míst mrznout a začne se tak tvořit ledovka. Zatímco v jihozápadní polovině Čech se rychle oteplí i při zemi, jinde teploty zůstanou pod bodem mrazu déle. Díky tomu bude ledovka nejčastější na severu a východě Čech, Moravě a ve Slezsku. Může jít i o silnou ledovkou. Ta je nejpravděpodobnější na pomezí Moravy a Čech. Opět tak hrozí velké komplikace na silnicích a chodnících. Silná ledovka může poničit i dráty elektrického vedení.

Mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže mezi Britskými ostrovy a Skandinávií - nejprve přejde teplá fronta a později studená, zdroj: metoffice.gov.uk

Srážky
Očekávané srážky v pondělí odpoledne - vykřičníky znázorňují místa s mrznoucím deštěm, zdroj: ventusky.com

V noci na úterý bude srážek ubývat a vlivem opětovného ochlazení ve výšce začnou přecházet do sněhových. Vlivem ochlazení se ojediněle může vyskytovat také náledí. Na řadě míst (hlavně na Moravě) tak komplikace mohou trvat i během úterního rána. Během úterního dne bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, místy, zejména zpočátku na horách, se objeví přeháňky, od 500 m budou většinou sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 °C až 7 °C. Pocitovou teplotu ale sníží čerstvý vítr.

Ve středu se čeká oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na východě se ráno mohou ojediněle objevit i srážky mrznoucí nebo sněhové. Během odpoledne už se vyskytnou přeháňky jen místy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C, na Moravě zůstanou místy kolem 5 °C. V Čechách se očekává silný vítr s nárazy až 80 km/h i mimo hory a může tak působit škody.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek a pátek už se srážky objeví spíše jen ojediněle (a na horách budou většinou sněhové), ale na obloze bude stále hodně oblačnosti. Denní maxima se budou pohybovat mezi 3 °C až 7 °C. Výraznější změna v charakteru počasí nás nečeká ani o víkendu. Před námi je tak konec mrazivého počasí.