Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

V příštím týdnu bude až 10 °C, přijde obleva

Již v tomto týdnu se u nás přechodně oteplilo. Výrazně nad bod mrazu se ale teploty dostaly jen na jihozápadě území. Z horských poloh se déšť vyskytl krátce především na Šumavě. Obleva tak nebyla příliš výrazná ani dlouhá a sněhu u nás ve středních a vyšších polohách nadále zůstává dost. V příštím týdnu se ovšem situace změní. Čeká nás další obleva, která tentokrát bude výraznější a delší.

Pondělí bude ještě zimní. Teploty budou kolem bodu mrazu a ráno klesnou na hodnoty kolem -8 °C. V úterý k nám ovšem již začne pronikat teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty zamíří na 1 °C až 5 °C, na jihozápadě až na 7 °C. Odpoledne se navíc od západu přidá déšť. Pršet bude i na horách. Ve středu denní maxima zamíří na 7 °C až 11 °C (jen na severu a severovýchodě zůstanou místy kolem 6 °C). Kolem 4 °C bude i na horách. K tomu bude místy pršet.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Ve čtvrtek srážky ustanou, ale denní maxima budou stále vysoká, většinou mezi 6 °C až 10 °C. V pátek teploty poklesnou na hodnoty mezi 2 °C až 6 °C. Na obloze k tomu bude většinou oblačno až zataženo.

Obleva
V příštím týdnu nás čeká další obleva - sníh bude rychle tát a v nižších polohách všechen roztaje

Nejisté předpovědi na víkend
Předpovědi na víkend se opět komplikují. Nad střední Evropu se utvoří výrazné frontální rozhraní oddělující velmi studený vzduch na severovýchodě od teplého na jihozápadě. Počasí bude záviset na tom, v které části bude ležet naše území, což je zatím nejisté. Celkově se ovšem modely shodují na tom, že se v závěru týdne opět začne ochlazovat. I tak během oblevy trvající po většinu příštího týdne roztaje značná část sněhu ve středních a nižších polohách. To se projeví i na řekách jejich vzestupem na nižší povodňové stupně.