Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Blíží se ochlazení, vlnu veder ukončí bouřky

Od začátku srpna u nás zažíváme jednu z nejvýraznějších vln veder v historii pozorování. Teploty se často šplhají i přes 35 °C a překonávají dlouholeté teplotní rekordy. Dnes a zítra bude horké počasí pokračovat. O víkendu ovšem nastane změna a vlna veder postupně skončí. Počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže a s ní spojený frontální systém. Jako první dorazí ochlazení na západ Čech. V noci z pátku na sobotu do západní poloviny Čech přijdou první frontální bouřky z Bavorska. Silné mohou být na západě v pohraničí. Při postupu dále na východ budou s ohledem na pozdní noční hodiny slábnout. V sobotu během dne se bude tvořit bohatá kupovitá oblačnost a postupně se místy přidají také přeháňky nebo bouřky. Nejčetnější budou zřejmě na východě Čech, kde je mohou doprovodit přívalové srážky s úhrny přes 30 mm, silné nárazy větru a kroupy. Teploty už budou v Česku značně rozdílné. Na západě se začne projevovat přicházející ochlazení. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 26 °C na západě Čech po 36 °C na Moravě a ve Slezsku.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď na další dny na numerickém modelu

Ochlazování bude pokračovat také v neděli, kdy stále musíme počítat s výskytem přeháněk a bouřek. V Čechách se očekávají v neděli teploty mezi 23 °C až 27 °C, na Moravě vystoupí stále až na 32 °C. Srážky a další ochlazení nás čeká i na počátku příštího týdne. Předpovědi na příští týden se ještě budou upřesňovat. Současné ustálené počasí a rekordní vedra ve střední Evropě skončí. Ochlazení se nejvíce projeví v západní polovině našeho území.

Počasí
O víkendu se v Česku začne ochlazovat. Změnu počasí doprovodí také bouřky, které mohou být na některých místech intenzivní.