Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Ochlazení přinese chladná rána i s přízemními mrazíky

Dnes přes naše území začíná od severu přecházet studená fronta, po které nám pronikne chladný vzduch od severu. Zítra tak denní maxima zůstanou mezi 14 °C až 18 °C, na jihu ještě vystoupí na 20 °C. Pocitovou teplotu ovšem sníží vítr s nárazy i kolem 50 km/h. Nejchladnější počasí nás čeká od středy do pátku, kdy se denní maxima budou pohybovat jen mezi 12 °C až 16 °C. Srážek bude málo, objeví se především při přechodu studené fronty v noci na zítřek. V dalších dnech už se čekají jen ojedinělé přeháňky, hlavně na horách na severu a severovýchodě. Zde budou od 1200 m i sněhové. Na Sněžce už se denní maxima budou pohybovat kolem bodu mrazu.

Čekají nás také nízké ranní teploty. Zítřejší ráno s teplotami kolem 12 °C bude ještě relativně teplé. Ve čtvrtek ráno už ovšem teploty klesnou na 6 °C až 2 °C a na některých místech se vyskytnou i přízemní mrazíky. Podobně chladné bude také páteční a sobotní ráno.

Oteplení k nám dorazí v závěru týdne. O víkendu nás čeká slunečné počasí a teploty opět vystoupí na 20 °C. V příštím týdnu dokonce nelze vyloučit ani dosažení 25 °C. Očekávané ochlazení tak bude zatím jen přechodné.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Mrazy
Výška nulové izotermy ve středu dopoledne - hladina ukazuje výšku, od které mrzne. Nad naším územím bude nulová izoterma ležet ve výšce kolem 1500 m - například na Sněžce tak po celý den teploty zůstanou kolem bodu mrazu, zdroj: Ventusky

Mrazy
Očekávané teploty ve čtvrtek ráno v 5 cm nad zemí - na některých místech se již vyskytnou slabé přízemní mrazíky, zdroj: Ventusky