Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Přechodně se ochladí, v závěru týdne i celodenní mrazy

Již dlouhou dobu se u nás vyskytují nadprůměrně vysoké teploty. Situace se ovšem v příštích dnech změní. Dnes se teploty očekávají většinou mezi 2 °C až 6 °C. Budou tak v průměru o 2 °C nižší než včera. Začíná k nám totiž proudit chladnější vzduch ze severu Evropy. Jeho příliv bude v dalších dnech zesilovat a v závěru týdne nás tak čeká chladné počasí. Zítra denní maxima zůstanou mezi 1 °C až 5 °C, o víkendu mezi -2 °C až 2 °C. Na řadě míst se tak vyskytnou celodenní mrazy (tzv. ledové dny). Klesat budou i noční a ranní teploty. V pátek ráno bude většinou ještě kolem bodu mrazu, v sobotu ráno potom naměříme kolem -2 °C. Vůbec nejchladněji bude v neděli ráno, kdy teploty klesnou k -2 °C až -6 °C, v horských údolích i pod -10 °C.

Sněhové přeháňky hlavně na severovýchodě
Chladnější počasí již umožní sněžení i v nejnižších polohách. Jenže vzduch bude spíše suchý a srážek tak bude málo. V pátek i v sobotu se očekávají sněhové přeháňky na horách a v severovýchodní polovině území. Jinde se objeví jen ojediněle. V neděli potom přeháňky ustanou úplně. Sněhová pokrývka se tak z nižších poloh vytvoří především v Moravskoslezském kraji, kde se i v Ostravě očekává o víkendu slabá sněhová pokrývka. V Krkonoších, Jeseníkách a hlavně Beskydech připadne i přes 20 cm sněhu (vlivem čerstvého větru se zde hlavně v sobotu budou tvořit četné sněhové jazyky).

Ochlazení dlouho nevydrží. V příštím týdnu k nám pronikne teplejší vzduch z Atlantiku a teploty se opět dostanou k 6 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Srážky
Očekávané srážky po zbytek tohoto týdne - hlavně na severovýchodě se očekávají sněhové přeháňky