Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Úvod týdne přinese ochlazení a vítr, v závěru se opět citelně oteplí

V první polovině týdne nás čekají kromě pondělí normální teploty, v závěru týdne se ovšem opět dočkáme výrazně nadprůměrných teplot. V některých dnech musíme počítat i se srážkami, nejvyšší úhrny se vyskytnou na východě. V úvodu týdne bude také větrno.

Hned v pondělí nás čeká výrazná změna v charakteru počasí. Dopoledne bude ještě stále teplo. Denní maxima vystoupí na 19 °C až 23 °C, o něco chladněji bude na západě. A právě od západu se odpoledne začne ochlazovat. K večeru budou na západě teploty kolem 13 °C, naopak na jihovýchodě Moravy bude ještě až 23 °C. Zároveň se odpoledne začnou na jihu a východě Čech tvořit první přeháňky, ojediněle i bouřky. Večer bude srážek na východě dále přibývat a na Moravě a ve Slezsku se postupně přidá i trvalý déšť. Naopak na západě většinou vůbec nezaprší. Ve srážkách bude vypadávat také saharský prach. Hlavně na Moravě a ve Slezsku se také vyskytne čerstvý vítr s nárazy kolem 70 km/h.

Srážky
Očekávané srážky od pondělního do úterního rána (za 24 hodin), zdroj: ventusky.com

V úterý už na celém území bude kolem 13 °C. Spolu s tím už se ze vzduchu dostane saharský prach. Na obloze převládne většinou oblačno, místy se vyskytnou přeháňky. Na východě Moravy a ve Slezsku bude ráno doznívat déšť. Počítat musíme na většině území s čerstvým větrem s nárazy kolem 60 km/h.

Vítr
Očekávané nárazy větru v úterý odpoledne, zdroj: ventusky.com

Ve středu se čeká oblačno až zataženo, na východě zpočátku skoro jasno nebo polojasno. Od západu se během dne místy přidá déšť, ale bude většinou slabý nebo mírný. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku až na 16 °C. Vítr bude mít ještě místy nárazy kolem 50 km/h, ale bude slábnout.

Mapa
Ještě i ve středu bude ve střední Evropě hodně frontálních systémů, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek se čeká oblačno až zataženo, na jihovýchodě i polojasno. Místy, hlavně na severu, se vyskytne slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C, na Moravě a ve Slezsku až na 17 °C.

V pátek už srážky ustanou a na obloze bude spíše méně oblačnosti. Teploty výrazně vzrostou na 17 °C až 21 °C. Proudit k nám totiž začne opět teplý vzduch z jihu. O víkendu zřejmě bude ještě tepleji, v maximech i kolem 23 °C. Tentokrát příliv teplého vzduchu nedoprovodí příliv saharského vzduchu a již se neočekává zákal.