Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Před námi je ochlazení, vedra se ovšem rychle vrátí

Letos zažíváme nezvykle horké léto. Již od 12. července se u nás každý den alespoň na jedné meteorologické stanici vyskytují tropické teploty nad 30 °C. V posledních týdnech se navíc vyskytují i tzv. super-tropické dny s teplotou nad 35 °C. Takové hodnoty se očekávají i dnes. Nejvyšší denní teploty budou většinou mezi tropickými 32 °C až 36 °C, ojediněle se vyšplhají na 37 °C. Dnes bude ovšem vlna veder vrcholit. V noci počasí u nás začne od západu ovlivňovat zvlněná studená fronta. Do Čech tak dorazí bouřky. Mohou být i silné, ale vážnější škody způsobí zřejmě hlavně v sousedním Německu. Při cestě k nám již budou slábnout. Hlavní nebezpečí bude přinášet silný nárazový vítr. Zítra během dne se bouřky přesunou na Moravu a Slezsko, kde je mohou doprovodit kroupy, přívalové srážky či silné nárazy větru. Teploty zítra budou značně rozdílné. V Čechách bude zataženo a místy zaprší. Nejvyšší denní teploty tak zůstanou jen mezi 20 °C až 25 °C. Naopak na Moravě se přechodně ukáže i slunce a teploty ještě zamíří až k 30 °C.

V sobotu bude naopak chladněji na Moravě a ve Slezsku než v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku totiž ještě bude doznívat vliv studené fronty. Bude tak na obloze hodně oblačnosti a hlavně na východě musíme počítat i s trvalým deštěm, který bude odpoledne ustávat. Nejvyšší denní teploty zde vystoupí na 20 °C. Na zbytku území bude o poznání tepleji, většinou mezi 23 °C až 27 °C. V Polabí se teploty mohou dostat až na 28 °C. Právě sobota by mohla být prvním dnem od 12. července, kdy se u nás nikde nevyskytne tropický den. V neděli se totiž tropické teploty vrátí. Oteplí se na 26 °C až 30 °C. V pondělí potom teploty zamíří dokonce až na 34 °C. Vedra se rychle vrátí.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Vedra
Očekávané teploty v pondělí - vedra se po krátkém ochlazení rychle vrátí a teploty se opět budou šplhat vysoko přes 30 °C.