Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V sobotu se od severozápadu výrazně ochladí, na horách napadne přechodně sníh

Ve většině let by sněžení na horách v březnu nestálo ani za zmínku. Letos je ovšem situace mimořádná a několik horských stanic u nás směřovalo k tomu, že by zaznamenaly první březen za dobu pozorování zcela bez sněhu. Naštěstí se tak nestane, neboť je před námi ochlazení, díky kterému na horách napadne přechodně alespoň pár centimetrů sněhu. Dlouho ale ochlazení nevydrží a rychle se zase oteplí.

Ochlazení k nám přinese výrazná studená fronta, která přes naše území přejde od severozápadu v sobotu. Postará se o výrazné teplotní rozdíly na našem území. Zatímco na jihovýchodě v sobotu po poledni naměříme až 20 °C, na severozápadě bude ve stejnou chvíli kolem 5 °C a na hřebenech Krušných hor už bude sněžit. Odpoledne a večer se bude chladný vzduch rozšiřovat dále k jihovýchodu a později večer se již čekají teploty většinou v rozmezí od 4 °C do 8 °C a v polohách nad 800 m se mohou vyskytovat místy sněhové přeháňky.

Ochlazení
Teploty s sobotu po poledni - čekají nás výrazné rozdíly mezi severozápadem a jihovýchodem, zdroj: ventusky.com

V neděli ráno bude v přílivu studeného vzduchu od -1 °C do 3 °C. Během dne naměříme v maximech 5 °C až 9 °C. K tomu se místy, během dne na většině území, vyskytnou přeháňky, které budou od 400 m, během dne od 600 m, sněhové. Na horách napadne většinou od poprašku po 10 cm sněhu.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v neděli odpoledne - teploty v téměř celé střední Evropě budou přechodně podprůměrné, zdroj: ventusky.com

Srážky
Srážky v neděli odpoledne (za 3 hodiny) - bílými tečkami je znázorněno sněžení, které se bude vyskytovat od středních poloh, zdroj: ventusky.com

V pondělí se potom čekají přeháňky hlavně v severovýchodní polovině území a zpočátku budou od 600 m sněhové. Během dne ale hranice sněžení poroste. Ráno budou teploty kolem 1 °C, odpoledne mezi 7 °C až 11 °C. V dalších dnech se opět rychle oteplí a denní maxima se vrátí nad 15 °C. Ochlazení tak bude krátké a na březen celkem nevýznamné. I tak ale ovšem půjde o jediný výskyt sněžení na horách v letošním březnu.