Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Nad Evropu se vytvořil mohutný Omega blok, způsobí dlouhé období slunečných dnů i vydatné deště

Počasí v Evropě je nyní poměrně neobvyklé. Naše území čeká velmi dlouhá série slunečných a teplotně výrazně nadprůměrných dní. Přímo vlnu tropických veder potom hlásí západní Evropa. Ve Francii v pondělí naměřili na září až mimořádných 37 °C. Tropických 30 °C zaznamenali také Londýně a v Sionu (ve Švýcarsku), v Irsku bylo 28 °C, což jsou pro tyto lokality velmi vysoké hodnoty. Horka v západní Evropě budou pokračovat v dalších dnech a navíc se budou dále rozšiřovat do střední Evropy. Na konci týdne tak naměříme 30 °C i u nás a takové teploty již ohrozí dlouholeté teplotní rekordy pro tyto dny.

Teploty
Teploty v Evropě v pondělí - ve Francii bylo až 37 °C, zdroj: shmu.sk

Naopak Španělsko a Řecko zažívá rozsáhlé povodně. V centrálních oblastech Španělska přinesla o víkendu a v pondělí tlaková níže Dana vydatné srážky. Přímo v Madridu napršelo za 3 dny přes 100 mm srážek, za neděli to bylo až 56 mm. V oblasti byly hlášeny povodně i zničené silnice. Ještě vydatnější deště dnes zasáhly centrální Řecko. U města Volos v centrálním Řecku si vyžádala povodeň už i první oběť. Zatopeny jsou ulice měst a voda strhává i auta z ulic do moře. V oblastech se očekává i přes 300 mm srážek za tři dny. Nejvydatnější budou deště přitom až zítra. Zlepšovat se začne situace ve čtvrtek.

Srážky
Očekávané množství srážek v Řecku a okolí do pátku, zdroj: ventusky.com

O počasí nad Evropu nyní rozhoduje zvláštní povětrnostní situace. Jedná se o takzvaný model počasí Omega, který se v různých regionech projevuje odlišným počasím. Při této situaci se vytvoří oblast vysokého tlaku vzduchu, která zůstává téměř nehybně nad určitou oblastí a narušuje obvyklý postup tlakových systémů směrem od západu na východ. Z hlediska počasí to znamená, že v části s tlakovou výší zůstane počasí převážně suché a ustálené na několik dní nebo možná týdnů. Pokud se však nacházíte v oblasti, kde jsou povětrnostní fronty, pravděpodobně budete mít vlhké a větrné počasí na dlouhou dobu (což se nyní odehrává ve Španělsku a Řecku). Omega bloky jsou pojmenovány podle vzoru, který tvoří a který připomíná velké řecké písmeno omega (Ω). Oblast vysokého tlaku je sevřena mezi dvěma nížemi na východě a západě. Tyto blokující situace se u nás vyskytují pravidelně několikrát za rok, ale jejich intenzita je různá. Ten aktuální patří k jedněm z nejvýraznějším za poslední roky.

Omega blok
Přímo ukázkový Omega blok, který se vytvořil nad Evropu dnes 5.9.2023 - znázorněn na mapě tryskového proudění (větru) ve výšce 9 km, zdroj: ventusky.com