Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Tatry zasáhl orkán, v kombinaci se sněžením způsobil kalamitu

Již včera začalo na severu Slovenska hlavně ve středních a vyšších polohách (zhruba od 500 m) hustě sněžit. Dnes navíc ještě výrazně zesílil vítr a způsobil tak kalamitu na řadě míst v oblasti Tater a jejich podhůří. Na řadě míst napadlo od 10 do 30 cm (ojediněle i více) sněhu za 24 hodin. Včera intenzita sněžení dosahovala hlavně v Žilinském kraji až 3 cm za hodinu. Dnes sice sněžení zesláblo, ale naopak více zesílil vítr. Ten v Tatrách dosáhl intenzity orkánu. Na profesionální stanici Chopok byla dnes odpoledne průměrná rychlost větru až 122 km/h a nárazy 140 km/h. Mimo Tatry se nárazy větru pohybovaly většinou od 60 do 90 km/h. Nebezpečí lavin nyní stouplo v Tatrách až na nebezpečný 4. stupeň (laviny.sk).

Stanice
Záznam z měření větru na stanici Chopok, zdroj: shmu.sk

Prachový sníh v kombinaci se silným větrem způsobil v okolí Tater kalamitu na silnicích i železnici. Například na dálnici D1 v sobotu odpoledne v úseku Spišský Čtvrtek - Poprad došlo k hromadné nehodě. Srazilo se přibližně 30 aut a dálnici uzavřeli v obou směrech. Šlo přitom již v řadě o několikátou hromadnou nehodu na silnicích. Při silném větru a sněžení se totiž tvoří bílá tma a panuje nulová dohlednost. Hasiči na spoustě míst odklízejí také popadané stromy.

Dálnice
Hromadná nehoda pod Tatrami u Popradu dnes odpoledne, zdroj: FB/Polícia SR - Prešovský kraj

Stovky výjezdů hasiči hlásí také u nás. Nejhorší byla situace včera, v noci na dnešek a dnes ráno ještě i na východě. Během dne ale vítr od západu výrazně slábne a situace se uklidňuje. Oproti Slovensku u nás hranice sněžení ležela o něco výše. Díky tomu u nás sněžení v kombinaci s větrem rozsáhlou kalamitu jako na Slovensku nezpůsobilo.

Vítr
Rychlost větru v nárazech dnes v poledne - od západu vítr slábne a přesunul se nad Slovensko a Maďarsko, zdroj: ventusky.com