Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Evropou se prožene orkán, značné škody způsobí i v Česku

Evropu v nejbližších dnech čeká velmi nepříznivé počasí. Hned tři hluboké tlakové níže se vytvoří v neděli a v pondělí nad západní Evropou a způsobí výrazný tlakový gradient. Jeho následkem bude na řadě míst Evropy vát až extrémně silný vítr. V horských oblastech se dokonce očekává orkán. Rozsáhlé škody v podobě popadaných stromů, zničených střech domů a výpadků elektřiny se očekávají během pondělí ve Španělsku, v západním a centrálním Středomoří a částečně také ve střední Evropě. Na hřebenech Alp nelze vyloučit ani nárazy větru přes 200 km/h. Orkán ovšem zasáhne také Iberské pohoří ve Španělsku, Pyreneje, Apeniny či Tatry. Silný vítr rozbouří také západní a centrální část Středozemního moře. Výška vln přesáhne pět metrů.

Velmi silný vítr zasáhne také část našeho území. Již zítra odpoledne začne zesilovat ve východní polovině území. Očekávají se zde nárazy od 50 do 90 km/h, na horách kolem 100 km/h. Ještě více vítr nabere na síle v pondělí odpoledne a hlavně v noci na úterý, kdy se i v nižších polohách mohou na východě území vyskytnout nárazy větru přes 100 km/h. Na horách se budou pohybovat kolem 130 km/h, na hřebenech Jeseníků a Krkonoš mohou přesáhnout i 150 km/h. Rozsáhlejší škody se očekávají především v Moravskoslezském, Zlínském, Olomouckém a Jihomoravském kraji. Nejhorší bude situace v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje ve druhé polovině noci z pondělí na úterý. Právě zde je nejvyšší pravděpodobnost výskytů nárazů větru přes 100 km/h i v nižších polohách. Je nutné počítat také s výpadky elektrické energie a vyloučit nelze ani vznik kalamitní situace stejně jako při nedávném orkánu Herwart. Naopak jen mírný vítr se očekává v nižších polohách v západní polovině Čech. Rozdíly v síle větru tak na našem území budou značné. Vítr bude opět slábnout v úterý během dne.

Tip: Ventusky - předpověď rychlosti větru v nárazech

Počasí
Očekávané nárazy větru v noci z pondělí na úterý - na východě našeho území se očekávají nárazy větru i kolem 100 km/h, na hřebenech hor přesáhnou až 150 km/h.