Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Čeká nás výrazné oteplení, naměříme i přes 15 °C

Před námi je opět výrazná změna v charakteru počasí. Po chladném a deštivém týdnu nás naopak čeká nadprůměrně teplé a suché počasí. Dnes k nám ještě proudí chladný vzduch od severozápadu. Denní maxima tak zůstávají kolem 10 °C. V hladině 850 hPa (ve výšce kolem 1500 m) se teploty pohybují kolem bodu mrazu. Podobné teploty se čekají i zítra.

Výrazná změna nastane v úterý, kdy se proudění stočí na jižní a k nám se dostane teplý vzduch. Ve zmíněné hladině 850 hPa se tak z pondělních 0 °C oteplí v úterý na 11 °C a ve středu dokonce na 15 °C. Při zemi ovšem oteplení tak rychlé a výrazné nebude. V úterý se nejvyšší denní teploty očekávají mezi 10 °C až 14 °C, v oblasti Šumavy až 15 °C. Oproti pondělí se tak oteplí v průměru o 3 °C. Ve středu potom naměříme 10 °C až 15 °C, v Čechách ojediněle až 18 °C. Teploty budou značně odlišné dle místa. V ranních hodinách se totiž místy utvoří mlhy a nízká oblačnost, která se bude během dne rozpouštět (po celý den vydrží jen ojediněle). Denní maxima potom ovlivní to, kdy se mlhy rozpustí. Například ve středu tak bude paradoxně nejtepleji v oblasti Šumavy, kde nelze vyloučit ani dosažení 20 °C.

Nadprůměrně teplé počasí u nás setrvá i ve druhé polovině příštího týdne. Navíc oproti středě a úterý ubude míst s nízkou oblačností a mlhami. Ve čtvrtek se tak na velké části území očekávají teploty mezi 15 °C až 19 °C. Na obloze k tomu bude po většinu příštího týdne skoro jasno až polojasno. Srážky se objeví zřejmě jen v pátek. Po zbytek týdne bude sucho. Počasí u nás totiž bude ovlivňovat mohutná tlaková výše.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek podle modelu GFS (v místech s mlhami bude chladněji než model uvádí), zdroj: ventusky.com