Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Předvánoční dny budou jedny z nejteplejších v historii měření

Zítra přes naše území začne přecházet teplá fronta. Ta k nám přinese výrazné oteplení. Dnes ještě na několika místech pozorujeme tzv. ledový den, kdy teploty zůstávají celý den pod bodem mrazu. Na řadě míst také zůstává námraza. Jedním z nejpostiženějších míst námrazou je oblast mezi Měděncem a Výsluním v Krušných horách. Námraza zde má i přes 20 cm. V lesích se nepřetržitě lámou větve stromů a celé stromy se ohýbají k zemi.

Námraza
Námraza v oblasti mezi Měděncem a Výsluním v Krušných horách 21. prosince, zdroj: ROFA

Tyto poslední ostrůvky zimy ovšem zítra rychle zmizí. Od západu k nám pronikne teplý vzduch. Teploty tak celý den porostou. Nejvyšší denní teploty zítra vystoupí na 7 °C až 12 °C, při slabším větru na Moravě a severovýchodě Čech zůstanou ještě kolem 4 °C. Ve středu teploty zamíří na celém území na 7 °C až 11 °C, v Čechách místy až na 13 °C. Vysoká budou i ranní minima, většinou kolem 8 °C. Tak vysoké teploty se již budou blížit teplotním rekordům. Ty pro středu pochází z roku 2015 a pohybují se kolem 13 °C. Na některých místech tak nelze vyloučit jejich překonání.

Dva předvánoční dny budou jedny z nejteplejších za dobu pozorování. Například v Praze Klementinu se od roku 1775 teplota 23. prosince dostala nad 11 °C jen v letech 1795, 1806, 1991, 1995, 2014 a 2015. Letošní rok se mezi tyto roky zařadí. Nad 12 °C byla jen v letech 1795 a 2015. Přitom i letos by se zde teplota mohla lehce nad 12 °C dostat (překonání 11 °C je téměř jisté).

Teploty
Očekávané odpolední teploty 23. prosince, zdroj: ventusky.com

Také na Štědrý den naměříme vysoké teploty. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C, ale odpoledne se začne od severozápadu ochlazovat. V pátek na Boží hod se počasí výrazně změní. Nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi -1 °C až 3 °C (na jižní a jihovýchodní Moravě až 5 °C) a místy bude sněžit. Během pár hodin se z jara dostaneme opět do zimy.

Teploty
Očekávané odpolední teploty na Boží hod, zdroj: ventusky.com