Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V novém týdnu výrazné oteplení, v jeho závěru naměříme i přes 20 °C

V novém týdnu nás kromě pondělí čeká teplotně nadprůměrné počasí. Od úterý se teploty budou dostávat nad 15 °C, od pátku i nad 20 °C. Dočkáme se také několika slunečných dnů, ale zároveň musíme počítat i s přechody frontálních systému a v úterý a ve středu na východě i silným větrem. Klidné počasí nás tak nečeká.

Hned v pondělí nás čeká proměnlivá, převážně velká oblačnost. Na většině území se přidají přeháňky, zpočátku nad 400 m, postupně nad 700 m smíšené nebo sněhové a na horách četnější. Odpoledne a večer ale budou od jihozápadu ustávat a začne se protrhávat oblačnosti. Nejvyšší teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Pocitovou teplotu sníží přechodně čerstvý západní až severozápadní vítr.

Úterní ráno přinese nejnižší teploty z celého týdne. Teploty klesnou na 1 °C až -3 °C. Na obloze bude během dne polojasno až skoro jasno, převažovat bude vysoká oblačnost. Nejvyšší denní teploty zamíří již na 12 °C až 16 °C. Ve východní polovině území s výjimkou krajního Slezska se postupně rozfouká až silný jihovýchodní vítr s nárazy až 80 km/h, na horách až 100 km/h. Působit tak může lehčí škody.

Vítr
Nárazy větru v úterý po poledni - ve východní polovině území se čeká silný vítr, zdroj: ventusky.com

Středa začne slunečným počasím, ale během dne bude oblačnosti od západu přibývat. K večeru se v západní polovině území vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky. V noci na čtvrtek budou srážky postupovat dále na východ. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C. Hlavně na východě bude stále vát čerstvý až silný vítr s nárazy až 70 km/h.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás začne odpoledne ovlivňovat fronta z Německa, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek ráno bude déšť doznívat na východě. Během dne srážky ustanou, ale k večeru se na západě opět mohou vyskytnout. Na obloze bude během dne často slunečno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 17 °C. Na západě se ráno může objevit slabý mráz. Vítr již zeslábne.

V závěru týdne se srážky objeví spíše jen ojediněle a často se ukáže slunce. Teploty se dále zvýší a přesáhnou i 20 °C (většinou budou mezi 17 °C až 22 °C). Podle některých modelů zcela nelze vyloučit ani zaznamenání letního dne s teplotou 25 °C. Taková hodnota by ale už ohrožovala absolutní rekord pro březen, který činí 25,6 °C a pochází z Poděbrad z 31. března 1968.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu odpoledne, zdroj: ventusky.com