Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

V dalších dnech se oteplí, v sobotu bude i přes 20 °C

Dnes je den svátého Václava, který je považován za patrona babího léta. Právě v tomto období se u nás nejčastěji vyskytuje charakteristické babí léto. Letos je ovšem počasí zcela odlišné. Od pátku k nám stále proudí chladný vzduch a dnes opět na velké části území prší. Odpolední maxima vystoupí jen na 8 °C až 12 °C, na jihovýchodě na 14 °C. Takové hodnoty jsou samozřejmě výrazně podprůměrné. Běžně se na konci září denní maxima pohybují kolem 18 °C.

V dalších dnech se ovšem počasí alespoň trochu vylepší. Zítra bude pršet hlavně ve východní polovině území a denní maxima zamíří na 11 °C až 15 °C, v západních Čechách až na 16 °C. Ještě tepleji bude ve středu. Naměříme většinou 13 °C až 17 °C. Na obloze k tomu bude oblačno a déšť se objeví ojediněle, na severovýchodě místy. Podobně bude i ve čtvrtek. Severovýchod území bude stále pod vlivem tlakové níže na východě Evropy a bude zde tak chladněji a může i pršet. Na zbytku území už srážky ustanou.

V pátek počasí u nás naopak od západu ovlivní teplá fronta. Projeví se hlavně velkou oblačností. Déšť se přidá spíše ojediněle. V sobotu k nám po jejím přechodu pronikne přechodně teplý vzduch. Denní maxima tak zamíří lehce přes 20 °C. Pocitovou teplotu bude ovšem snižovat čerstvý vítr. V neděli se díky přechodu studené fronty opět ochladí.

Před námi je tak hodně proměnlivé počasí. Teploty se ovšem vrátí k běžným hodnotám pro přelom září a října. Návrat pravého babího léta se zatím neočekává. I přesto může ještě pozdně babí léto v průběhu října nastat.

Říjen
V průběhu října postupně začne hrát barvami příroda - babí léto, které nejvíce probarví listí na stromech, se ovšem zatím neočekává