Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

V novém týdnu opět oteplení a pak zase ochlazení, střídání teplot bude pokračovat

V novém týdnu bude pokračovat střídání teplot, ačkoliv ochlazení již nebudou tak výrazná a celkově bude nový týden teplotně nadprůměrný. Zimní počasí již začne ustupovat a v závěru týdne již nastane jarní počasí. V první polovině týdne musíme také počítat s větrným počasím.

Hned v pondělí k nám po nočním přechodu teplé fronty pronikne teplý vzduch. Denní maxima zamíří na 10 °C až 14 °C. K tomu bude na obloze hodně oblačnosti a během dne se od západu přidá déšť nebo přeháňky (hlavně v severní polovině území). Vát bude čerstvý vítr s nárazy do 60 km/h, na západě a severovýchodě i 70 km/h. Tak silný jako v sobotu, kdy působil často škody, ale již nebude.

Vítr
Maximální nárazy větru za pondělí - nejsilnější bude vítr na západě a severovýchodě území, zdroj: ventusky.com

S velkou oblačností a občas deštěm nebo přeháňkami musíme počítat v úterý. Večer k nám z Německa navíc dorazí i studená fronta. Teploty budou mezi 9 °C až 13 °C. Vát bude stále čerstvý vítr. Hlavně večer a v noci z úterý na středu při přechodu studené fronty dosáhne v nárazech rychlosti 50 až 70 km/h, na horách až 90 km/h.

Synoptická mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - nad Německem se bude nacházet studená fronta, která k nám ve středu přinese opět ochlazení, ale jen přechodné, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu k nám opět pronikne studený vzduch. V Čechách se během dne od západu místy přidají sněhové přeháňky, jen v polohách pod 400 m budou smíšené nebo dešťové. Na horách ale připadne nejvýše do 5 cm sněhu. Vát bude čerstvý vítr s nárazy do 50 km/h a teploty se budou pohybovat mezi 3 °C až 7 °C.

Ve čtvrtek srážky ustanou a teploty začnou pozvolna růst. Ráno sice bude mrznout, ale odpoledne naměříme 6 °C až 10 °C. V závěru týdne teploty výrazněji vzrostou. O víkendu naměříme zřejmě až jarních 15 °C. Na obloze bude většinou polojasno beze srážek. Závěr týdne již přinese jarní počasí.

Teploty
Očekávané teploty v pátek - budou se často dostávat přes 10 °C, zdroj: ventusky.com