Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Nejdříve citelné oteplení a pak opět prudké ochlazení

Před námi jsou výrazné změny v charakteru počasí. Dnes k nám proudí chladný a vlhký vzduch od severozápadu. Na řadě míst se tak vyskytují přeháňky, které jsou dešťové nebo smíšené, v polohách od 600 m výhradně sněhové. Teploty se pohybují většinou mezi 6 °C až 10 °C. V tomto období se jedná o výrazně podprůměrné teploty. Obvykle se pohybují kolem 16 °C. Zítra se ovšem proudění změní na teplejší jihozápadní. Před námi je tak citelné oteplení.

Zítra přeháňky ustanou a nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 °C až 15 °C. Ráno ovšem teploty díky nočnímu vyjasnění klesnou na 3 až -1 °C, v západních Čechách až na -3 °C. Na obloze během dne převládne skoro jasno až polojasno, na severovýchodě přechodně až oblačno. V noci z pondělí na úterý již mrznout nebude (teploty se zastaví na 2 °C až 6 °C). Přes den k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu před studenou frontou. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 °C až 17 °C, na východě až na 19 °C (na jižní Moravě nelze vyloučit ani dosažení 20 °C). Na obloze bude ovšem přibývat oblačnosti na oblačno až zataženo a postupně se místy vyskytnou přeháňky, večer se rozprší při přechodu fronty i trvale.

Ve středu se počasí výrazně změní. Na většině území bude zataženo s deštěm, v polohách od 600 m, na východě Moravy a ve Slezsku od 1000 m, bude sněžit. Na západě a severu Čech se může sněžení vyskytnout i v nižších polohách. Nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi 5 °C až 9 °C. Modely se ovšem zatím příliš neshodují na přesné poloze fronty. Podle některých modelů tak může ve středu ještě na jihovýchod našeho území proudit teplý vzduch a fronta s deštěm bude ovlivňovat hlavně území Čech. Deštivé počasí s teplotami do 10 °C nás čeká i ve čtvrtek a v pátek. V závěru týdne se zřejmě začne lehce oteplovat, ale předpovědi na závěr týdne jsou v důsledku výrazných změn v proudění nad Evropu nejisté.

Před námi je značně proměnlivé počasí. Na horách navíc opět napadne sníh. Především Šumava se může dočkat na závěr dubna i značného přídělu nového sněhu.

Tip: Numerický model - předpověď teploty a srážek na numerickém modelu

Vzduchové hmoty
Vzduchové hmoty nad Evropou v hladině 850 hPa (1500 m nad zemí) v úterý - na obrázku je dobře patrné, že k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, ale nad západní Evropu se již bude rozlévat chladný polární vzduch, který ve středu dorazí i k nám.