Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Mimořádně silná tropická níže Pam

V oblasti kolem pobřeží Severní Ameriky ještě ani zdaleka nezačala hurikánová sezona, ale obyvatelé Austrálie, Oceánie a nejbližšího okolí se již musí aktuálně potýkat hned se čtyřmi tropickými cyklonami najednou, z nichž jedna je dokonce klasifikována jako tlaková níže páté kategorie, což je nejvyšší stupeň. Rychlost větru se pod typickým oblačným vírem pohybuje rychlostí více než 250 km/h. Jedná se o jednu z nejsilnějších cyklon v oblasti v historii pozorování.

Tropická níže Pam se momentálně nachází v jižním Pacifiku, více než 500 km západně od ostrova Fidži. Ve čtvrtek večer dosahovala rychlost větru více než úctyhodných 250 km/h a nárazy větru překračovaly 310 km/h. Nebezpečí momentálně nejvíce představuje pro více než 250 000 obyvatel souostroví Vanuatu, které se nachází přibližně 2300 km východně od Austrálie. Očekávají se silné nárazy větru, vydatné deště a u pobřeží i vysoké vlny. Například stanice Sola Vanua Lava, jenž je umístěna v severní oblasti zmíněného souostroví zaznamenala ke čtvrteční 22 hodině (SEČ – středoevropského času) 167 mm srážek během posledních 24 hodin.

Okolo 6. března se asi 750 km východně o Šalamounových ostrovů (v blízkosti rovníku) vytvořila tropická porucha, která vyprodukovala hned dvě tropické níže (na každé z polokoulí jednu – Pam a Bavi). Jedna z nich se začala pohybovat směrem k jihovýchodu až jihu, 9. března zesílila na kategorii tropická bouře (rychlost větru více než 60 km/h) a byla pojmenována jako Pam. Ještě týž den nabírala na intenzitě, k čemuž jí dopomohla vysoká teplota moře (přes 30 °C) a příhodný střih větru. Na přelomu dalšího dne tak mohla být překlasifikována jako tropická níže první kategorie (vítr o rychlosti vyšší než 120 km/h). Její vývoj je tak poměrně intenzivní a očekává se, že i během pátku zůstane na kategorii 5 a bude se přesouvat jižním, později jihovýchodním směrem. Stejně tak rychle jako sílu nabrala, by ji měla i ztrácet. Dít se tak bude i díky tomu, že se přemístí nad oblast podstatně chladnějších vod (které zabrání dalšímu rozvoji) u Nového Zélandu. Proto by podle dosavadních odhadů měla být v noci na neděli již jen na kategorii 1, i přesto se Nový Zéland připravuje na rozsáhlé škody.

Tropické níže
Satelitní snímek z 12. března ukazuje hned čtyři tropické níže v okolí Austrálie (Pam je z nich ovšem zdaleka nejsilnější), zdroj: digital-typhoon.org