Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Vichřice, tornádo, teplotní rekordy

Počasí v Evropě je v posledních dnech velmi nestabilní. V neděli ve střední Evropě padaly dlouholeté teplotní rekordy, když se teploty v přílivu velmi teplého vzduchu šplhaly až k 30 °C. Padl i rekord v Praze - Klementinu, kde se teplota zaznamenává již přes 200 let. Uplynulou neděli tu bylo 29,6 °C (rekord z roku 1948 tak byl na této stanici překonán o 1,3 °C).

Bouře v Německu
V neděli odpoledne se potom začaly na studené frontě v Německu vytvářet velmi silné bouřky, které se podobaly spíše těm nejsilnějším bouřkám v pravém létě. Na mnohých místech v Německu poškodilo auta krupobití a silný vítr strhával střechy. Ve městě Osternienburg se dokonce vyskytlo tornádo. Do Česka bouřky dorazily v noci již podstatně slabší.

Vichřice v Británii
V pondělí zasáhl Britské ostrovy bývalý hurikán Katia. V severní Anglii jsou desítky vyvrácených stromů a silný vítr si zde vyžádal i jednu oběť. V některých částech Irska a Anglie vítr dosáhl v nárazech 135 km/h. Ve skotských horách byly naměřeny nárazy až 155 km/h. Tisíce domácností se ocitlo bez proudu.