Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Konec inverzí, čeká nás vítr, teplotní výkyvy i sněžení

Ustálené počasí v Česku v novém týdnu skončí. Přes naše území přejde několik frontálních systémů, které rozruší dlouho trvající inverzi a zlepší i kvalitu ovzduší. Zítra ještě musíme často počítat s mlhami a ráno se může tvořit i slabá ledovka kvůli mrholení nebo slabému dešti. Během dne se ovšem teploty dostanou nad bod mrazu a nebezpečí ledovky pomine. Odpoledne naměříme 0 °C až 4 °C, v západní polovině Čech až 7 °C. Srážky se během dne objeví jen ojediněle.

V úterý přejde přes naše území studená fronta. Musíme tak občas počítat s deštěm, v polohách od 900 m bude sněžit. Na Moravě může ráno padat i mrznoucí déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, na Moravě zůstanou kolem 4 °C. Po přechodu fronty k nám večer začne pronikat studený vzduch od severozápadu. V něm se budou místy vyskytovat sněhové přeháňky, a to i v nižších polohách. Ve středu již denní maxima zůstanou mezi 1 °C až 5 °C a stále se místy očekávají sněhové přeháňky. Na horách se vyskytne i trvalé sněžení a připadne od 10 do 20 cm sněhu. Slabší sněhová pokrývka se může přechodně vytvořit i ve středních a nižších polohách.

Čerstvý vítr
V úterý a ve středu musíme počítat také s čerstvým větrem. V úterý bude hlavně na západě v nárazech dosahovat rychlosti kolem 50 až 70 km/h. Ve středu se takto silný vítr vyskytne na většině území. Na horách nárazy dosáhnou až 90 km/h. Při sněžení se tak budou tvořit četné sněhové jazyky.

V závěru týdne výrazné oteplení
Zimní počasí dlouho nevydrží. Ve čtvrtek srážky ustanou a v pátek se opět začne oteplovat. O víkendu naměříme až 10 °C a pršet bude i na horách. Před námi je proměnlivý týden plný teplotních výkyvů.

Počasí
V úterý a ve středu na horách napadne 10 až 20 cm nového sněhu, vlivem čerstvého větru se budou tvořit sněhové jazyky. V závěru týdne ovšem sníh opět roztaje.