Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

V novém týdnu nejtepleji v pondělí, pak teploty klesnou

Počasí v novém týdnu žádné výrazné změny nepřinese. Oproti tomu končícímu se častěji ukáže slunce. Ve dnech, kdy jasná obloha setrvá i v noci, se potom mohou objevit ranní mrazy. Zatímco v pondělí k nám bude proudit teplý vzduch od jihovýchodu, v dalších dnech se proudění změní na severovýchodní, které bude chladnější a sušší.

Hned nejvyšší teploty v novém týdnu nabídne pondělí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na výrazně nadprůměrných 10 °C až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku až 16 °C. Ráno se opět místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost, ale rychle se bude rozpouštět a během dne se často ukáže slunce. K večeru ale bude oblačnosti opět přibývat. Večer se mohou objevit i první ojedinělé přeháňky.

Teploty
Očekávané teploty v pondělí odpoledne- půjde o nejteplejší den nového týdne, zdroj: ventusky.com

Více srážek k nám ale dorazí v úterý, kdy se zatáhne a na většině území se občas objeví déšť nebo přeháňky. Spadne ale většinou jen od 1 do 5 mm srážek. Na horách k večeru od 900 m přejdou srážky i do sněhových. Začne se totiž mírně ochlazovat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu se očekává oblačno až zataženo, ojediněle se objeví déšť nebo přeháňky, v polohách od 1000 m budou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty zamíří na 6 °C až 10 °C, na jihovýchodě až 11 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - proudit k nám bude chladnější vzduch od severovýchodu, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, v jihozápadní polovině Čech zpočátku oblačno nebo zataženo a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C. V ranních hodinách může slabě mrznout.

V pátek se již srážky nečekají ani ojediněle a převládne jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C. Ráno budou teploty často lehce pod bodem mrazu. Podobné počasí se čeká také v sobotu. V neděli je počasí ještě poměrně nejisté. Některé modely čekají další ochlazení, jiné naopak oteplení.